Matbloggstoppen

lördag 25 maj 2013

#Rabarberkaka# med marängtäcke# Laktosfri#

Äntligen rabarber säsong!! Det känns som en av våra svenska delikatesser som vi ofta använder till paj. Och det är fantastiskt gott, men nu stötte jag på ett recept som jag har förändrat lite.
Den går att förbereda dagen innan den ska ätas eftersom den görs i två steg. Ut och plocka dina rabarber, du vet väl att dom går att odla i kruka :-)

Kaka
120 gr rumsvarmt smör (laktosfritt)
100 gr socker (ca 1dl)
3 äggulor
50 gr majsmjöl (ca 1dl)
150 gr vetemjöl (ca 2½dl)
1½ tsk bakpulver
2 dl mjölk (laktosfri)

Marängtäcke
3 äggvitor
150 gr florsocker (ca 2½dl)
375 gr rabarber, skalade och skuren i tunna skivor

Kakan:
Klä botten på en spring form (ca 24-25 cm i diam) och smörj kanterna. Vispa smör och socker poröst. Rör ner en äggula i taget. Blanda mjölsorterna med bakpulver och vispa ner det i äggulesmeten. Tillsätt mjölken och blanda väl.
Häll smeten i formen och ställ in i 175 grader varm ugn. Grädda i ca 20-25 min, prova med sticka. Låt svalna.
Så här långt kan du förbereda innan kakan ska ätas.

Marängtäcket:
Vispa äggvitor och florsocker tills den är "hård". Om du vispar i en assisten så sköter den sig själv medan du skalar och skär rabarbern i tunna skivor.
Vänd sedan ner rabarbern i marängsmeten och bred ut marängsmeten över den avsvalande kakan. Ställ in i ugnen och grädda i 15-20 min i 160 grader varm ugn.


  

tisdag 21 maj 2013

Dax för Musli!!!

Nu är det slut på gröt säsongen och dax för musli till frukost. Vi äter havregrynsgröt i stort sätt hela vintern så länge vi har vår egen äppelmos kvar. Så det smakar extra bra med musli nu :-)