Matbloggstoppen

söndag 26 januari 2014

#Små filodegspajer#


Hittade ett recept som jag rivit ur tidningen och tyckte om. De var små pajer gjorda på filodeg, färsk frukt och hemgjord vaniljkräm. Filodeg är något som vi brukar ha i frysen, alltid bra till smårätter eller efterrätter. De finns på asiatiska affärer och på visa bättre sorterade livsmedelsaffärer.
Börja med att göra vaniljkrämen och låt den svalna innan du gör pajerna.
Till ca 12 pajer:

Vaniljkräm:
5 dl laktosfri mjölk
2½ dl vispgrädde
1 vaniljstång
2 äggulor
1 dl strösocker
2½ msk maizena
20 gram laktosfritt smör

Häll mjölken och grädde i en kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg stång och frön i kastrullen. Koka upp och ta kastrullen från värmen. Låt vaniljmjölken dra 15 minuter. Ta bort vaniljstången.
Vispa äggulor, socker och maizena luftigt med elvisp. Ställ tillbaka kastrullen med vaniljmjölken på en varm platta och slå i ägg smeten under vispning. Låt koka upp och rör hela tiden.
Ta kastrullen från värmen och vispa i smöret. Sila krämen genom en finmaskig sil. Täck med plastfolie och låt svalna i kylen.

Pajer:
Kylskåpskall filodeg
100 gr laktosfritt smör
1 sats vaniljkräm
färska bär (hätta (koka) alltid upp frysta hallon eller jordgubbar, om du inte vet vart dom kommer ifrån)
Lite strösocker
Lite florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Beroende på vilken storlek du har på filodegen så kan de vara så att du behöver skära till den till totalt 48 kvadratiska bitar (6 bitar per ark) som ska passa i en muffinsplåt. Dom arken som jag använder är så pass små att jag inte behöver skära till dom, de är dom minst som jag har hitta på den asiatiska affären som jag handlar på.
Smält smöret och pensla varje bit. Lägg fyra bitar ovanpå varandra. Forma degportionerna till en skål i muffinsplåten. Fyll alla hål i muffinsplåten och pensla på med ev lite mer smör.
Fyll skålarna med vaniljkräm och bär. Strössla strösocker över bären. Sätt in plåten i ugnen och grädda i ca 12-15 minuter tills pajerna har fått en gyllen färg. Låt pajerna svalna på muffinsplåten innan dom lyfts ur sina hål.
Pudra över lite florsocker över pajerna och servera.

2 kommentarer:

  1. Mmm ... det där vill jag pröva. Ser verkligen gott ut. Måste fråga, var handlar ni filodegen? Är det här i stan?

    Hälsar grannen Anita

    SvaraRadera