Matbloggstoppen

söndag 15 april 2012

Rabarber- och jordgubbskompott med vaniljgrädde

Äntligen vår primörer, Rabarber!! Tyvärr inga egna ännu, de är för tidigt och för kallt. Hittade ett recept i en tidning som inspirerade mig. Och dessutom fanns det rabarber på affären.

Till fyra pers:
4 rabarber stjälkar
½ liter jordgubbar
1/4 dl strösocker
½ dl syltsocker

Vaniljgrädde:
1 dl grädde
3 msk socker
1 vaniljstång
1 äggula
1½ dl hårt vispad grädde

Börja med att värma upp grädde, socker och vaniljstång. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna som du blandar  med lite strösocker. Sjud tills sockret har löst sig. Ta upp vaniljstången och lägg i vaniljfröna.
Tillsätt äggulan och vispa samman på medelvärme, det får inte koka. Ta bort såsen från värmen när den har tjocknat något. Låt den svalna helt och vänd ner den hårt vispade grädden. Ställ den i kylen till servering.
Skölj och skär rabarber och jordgubbar i mindre bitar. Lägg i en kastrull med strösockret, låt koka på medelvärme tills sockret har löst sig. Häll därefter i syltsockret och låt puttra tills allt är mjukt, ca 10min. Låt svalna.
Fördela kompotten i små glas och toppa med grädden.

1 kommentar:

  1. Hej! Jag har startat en grupp på Facebook för Sveriges alla Bak- & Matbloggar (http://www.facebook.com/groups/289001334523696/ ). Tanken med gruppen är att stärka gemenskapen mellan bloggare (inom mat och bak) och därmed hitta en plats där vi alla kan diskutera, hjälpa, tipsa och prata om allt annat som hör blogglivet till. Vore jättekul om även du skulle vilja vara med. Klicka på länken och begär att gå med.
    Ha en härlig dag!
    Kram, Lisa

    SvaraRadera