Matbloggstoppen

onsdag 7 september 2011

Färserad kycklingfilé

En rätt som ser riktigt avanserad ut men är rätt så lätt att göra. Till detta behöver ni en food processor om det skall bli riktigt bra, den blir bara bättre av att förberedas 1 eller två dagar innan (alltså själva rullen).

4 personer.

4 st färska kycklingfiléer
1 dl vispgrädde
1 ägg
12 skivor av en god salami
10 blad salvia eller basilika
salt och peppar

Tänk på att rå kyckling inte är bra att äta så diska allt som har varit i kontakt med rå kyckling. Lägg kycklingfiléen med skinnsidan ned (den sidan som är slät och fin) och dela den horisontellt på mitten, lägg den biten som inte är skinnsidan i food processorn, gör likadant med alla 4. Bryn sen skinnsidan (bara skinnsidan) i en stekpanna salta och peppra låt svalna. Kör resten av kycklingen i maskinen och när den börjar "tumla" så tillsätt ägget, späd sen försiktigt med grädden, salta och peppra, provstek sen en klick och smaka av. Lägg ut en bit aluminiumfolie på köksbänken och ovanpå den gladpack. Lägg kycklingfiléerna på rad och fördela hälften av smeten på dem, lägg sen på salvian och salamin och avsluta med resten av smeten. Rulla sen in allt i glad packen som en rulltårta och snörp åt i sluten. Rulla sen in allt i aluminiumfoliet som du drar år som en smällkaramell så att det blir en rund korv. Baka sen allt i ugnen på 110 grader med en digitalterometer i stek till 75 grader (hit kan ni göra dagen innan). Skiva upp, jag brukar skära en stor bit som jag sen delar på diagonalen och ställer upp, se bilden. Serveras med kantarellsås (tack familjen Brandin) och råstekta mandelpotatisklyftor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar