Matbloggstoppen

fredag 21 december 2012

Senapsgravad strömming, vitlöksgravad strömming, anjovisgravad strömming

Ingen riktig jul utan gravad strömming, problemet är alltid att få tag i lite östersjöströmming och inte stor dansk sill. Om du har tumme med din fiskhandlare så lägger han undan något kilo.

Till minst 6 personer på julbordet

1.2 kg färsk strömmings filé
8 dl vatten
2 msk vatten
6 msk ättikssprit

 Blanda ingredienserna utom strömmingen tilll en lag kolla att saltet löst sig. Dra bort skinnet på strömmingen, dra med tummen längs mitten av filén så lossnar den från skinnet gör likadant med andra sidan lägg sen filéerna i lagen. Ställ sen lagen med strömmingen i kylen i 24 timmar rör då och då så att fileerna inte klibbar ihop och inte blir gravade, de är klara när de är "vita" rakt igenom deto mindre desto fortare går det.

Häll sen av lagen dela upp i tre delar och börja smaksätta enligt nedan

Vitlöksgravad

1 dl majonäs
1 dl smetana
1/2 pkt. frusen gräslök
2 vitlöksklyftor pressade
salt och peppar

Blanda alla ingredienser vänd sen ned den garvade strömmingen, smaka av med salt och peppar låt helst vila till dagen efter men den håller minst 1 vecka tänk bara på att inte stoppa i fingrarna.

Senapsgravad

1 dl majonäs
1 dl. smetana
2 msk fransk senap
2 msk skånsk senap
1/2 pkt frusen persilja
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser och vänd sen ned strömmingen, smaka av med salt och peppar låt helst vila till dagen efter men den håller minst 1 vecka tänk bara på att inte stoppa i fingrarna.


Anjovisgravad strömming

2 dl majonäs
1/2 pkt frusen dill
1 liten burk anjovisfile


1 röd lök
Salt och peppar

Hacka löken och anjovisen fint och blanad ihop alla ingredienser, , smaka av med salt och peppar låt helst vila till dagen efter men den håller minst 1 vecka tänk bara på att inte stoppa i fingrarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar