Matbloggstoppen

torsdag 3 februari 2011

Fiskgryta med torsk och lax

 En god enkel fiskgryta som får en extra knorr med de goda tillbehören

Till 4 rejäla portioner

400gr. skinn och benfri laxfilé, färsk eller fryst (tinad) skuret i rätt stora tärningar
400gr. vit fisk typ torsk, sej eller vad som finns i fiskdisken eller frysen skuret i rätt stora tärningar
1 gul lök finhackad
6 st. potatisar
Fiskgrytan här med goda tillbehör
2 st. morötter
1 fiskbuljong tärning
1 dl. vitt vin
ca. 8 dl. vatten
Salt och peppar

Skala alla rotsaker, skär potatisen i klyftor och tärna moroten. Fräs löken och moroten i lite smör i en stor kastrull tills det är blankt och mjukt. Häll då på vattnet och vinet. Tillsätt buljongtärningen och potatisen.
Låt allt puttra lugnt på spisen tills potatisen börjar bli mjuk, smaka av med salt och peppar. När du är nöjd lägg i  fiskbitarna, salta och peppra dom samt lägg på locket. Låt nu grytan sakta puttra tills fiskbitarna är klara. När dom är klara så vänd försiktigt ned dom ibland grönsakerna. Servera med basilika aioli, krutonger och knapriga chilimusslor.

Basilika aioli

2 dl rapsolja med neutral smak, använd inte olivolja
2 äggulor (använd vtiorna till maränger recept finns på denna sida)
ca. 5 blad basilika (vi odlar på sommaren och fryser hela blad, funkar hur bra som helst)
1 msk. fransk senap
2 vitlöksklyftor
salt och peppar
Cayennepeppar och några droppar citron som smaksättning

Börja med att lägga äggulorna i skål och häll i senapen, ställ den gärna på en fuktig wettex så står den stadigt. Mät upp oljan och börja att vispa gulorna. Efter ca. 1/2 minut börja droppa i oljan, viktigast är att vara väldigt försiktig med första oljan.  Kolla att oljan blandas med gulorna, när du haft i 1 dl så kan du tillsätta resten av oljan i en fin stråle men sluta inte att vispa utan det måste du göra hela tiden. När all olja är i så smaksätt med de pressade vitlöksklyftorna, finhackade basilikan, lite cayennepeppar, lite citronsaft samt salt och peppar.

Krutonger

Skär bort kanterna på några vita brödskivor och tärna dom. Rosta dom sen i ugnen 220 grader tills dom är bruna, rör runt så att det blir färg runt om.

Knapriga chilimusslor

1 pkt. ca. 200 gr. fryst musselkött (musslor utan skal) tinat, jag hittade ett jättebra paket på Ica. musslorna var ifrån Chile
Lite mjöl
Färsk finhackad chili, mängd efter smak, tänk på att det är kärnorna som är starka!
Salt
Olja till stekning

Öppna paketet med musslor och torka dom med lite hushållspapper, häll upp lite mjöl på en tallrik och vänd musslorna i mjölet. Hetta upp oljan i en stekpanna, var inte för snål, skaka av överflödigt mjöl från musslorna och stek dom i oljan. När det är dax att vända dom så lägg i chilin, avsluta med att salta. Serveras till fiskgrytan eller som plock till fördrinken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar