måndag 14 februari 2011

Köttfärssås med potatismostäcke

En mycket uppskattad rätt som med lite förberedelser går fort att göra.

Ingredienser till 4 personer

500gr köttfärs ekologisk
1 klyfta vitlök
1 gul lök finhackad
1 burk krossade tomter
ca. 2 dl vatten
1 Buljongtärning ekologisk köttbuljong
1-2 dl röda linser, vi använder Saltås
3 msk tomatpuré
Smör till stekningen
Salt, peppar och oregano

Stek köttfärsen, när den börjar få färg så lägg i löken och vitlöken i bitar salta och peppra. Häll i de övriga ingredienserna och låt det hela koka, var noga med att röra då och då så att inte linserna bränner fast. Du kan behöva späda med mer vatten efterhand som linserna suger åt sig vätska. När du tycker att konsistensen är bra och linserna mjuka alt. sönderkokta så smaka av med salt och peppar och kanske lite ketchup (det är bra med något sött som bryter mot syran i tomaterna). Gör denna del av receptet dagen innan och häll upp köttfärssåsen i en stor ugnssäker form, på vintern är det bara att ställa ut så att den kallnar fort.


Potatismoset

1 äggula
10 potatisar
någon dl. mjölk
1 liten klick smör
salt peppar och muskotnöt

Skala potatisen och dela den i mindre bitar och koka dom i saltat vatten, när potatisen kokar så sätt in köttfärsen i ugnen som du värmt till 200 grader. När potatisen är mjuk, häll av den och slå på mjölk, lite först, tillsätt smör, salt och muskotnöt var försiktig med nöten. Mosa med elvispen och späd med lite mjölk efterhand, så att du får ett rätt så löst mos. Tillsätt då äggulan och kolla av smakerna. När moset är klart ta ut formen och bred över moset som ett täcke ställ in igen i ugnen och gratinera till maträtten fått fin brun färg.

1 kommentar:

  1. Rackarns vad Joel hade gillat det där! Måste provas.

    SvaraRadera