Efter ugnen |
12st
100gr smör laktosfritt
3dl mjölk latosfri
25gr jäst
½tsk salt
1tsk kardemumma
1tsk bakpulver
1dl socker
1ägg
ca 9dl vetemjöl från Saltå kvarn
Smält smör, häll på mjölk. Fingervarmt 37 C.
Smula jästen i en bunke och blanda ut med lite av mjölk blandningen.
Tillsätt resten av vätskan, salt, socker och ägg. Tillsätt kardemumman och mjölet där du blandat ner bakpulvret. Arbeta ihop tills degen släpper bunkens kant. Låt jäsa 60min övertäckt. Dela degen i 12 bitar och rulla till släta bullar. Sätt ugnen på 250 grader. Låt bullarna jäsa på plåt i ca 30min till dubbel storlek. pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 8min.
När bullarna har svalnat, skär av toppen till ett lock. Gröp ur lite av innehållet och lägg i en mixer tillsammans med mandelmassa och lite ovispad grädde. Mängden av mandelmassa efter tycke och smak. Mixa allt till en slät massa och fyll i den urgröpta bullen. Vispa grädde och lägg eller spritsa på bullen. Lägg på locket och pudra över florsocker.
Bara att avnjuta när du vill och hur du vill!!
Fina semlor Lars! Jag åt en från Lilla Maräng på fettisdagen :-)
SvaraRaderaVi åt dina frallor i helgen och de var jättefina precis som du sagt. Precis som källarfranskor från bageriet.
Idag åker jag till Italien och har ont i magen men det ska nog gå fint. Hälsa alla på kontoret.
/Jenny