Matbloggstoppen

måndag 16 maj 2011

Norska savojkålsdolmar

Idag så passar det perfekt att bjuda på något Norskt och en hyllning till min Mamma Karin som inspirerat mig till att jobba med mat, för hon har alltid skämt bort vår familj med vällagad mat, närodlat och hemlagade sylter, safter, gurkor..................... I Norge så kokar men dolmarna och gör en vit sås till, att jag valt savoj kål var mer en slump så vitkål går lika bra. Detta är inte så krångligt så prova gärna.
4 personer

500 gr. köttfärs
1 litet huvud savojkål eller vitkål
1 dl ris
1/2 dl ströbröd
2 hela ägg
Stött kryddpeppar
2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl vetemjöl
ca. 20 gr. smör
hackad persilja
1 grönsaksbuljongtärning

Oskars uppläggning mycket snygg
 Koka riset enligt anvisningarna på paketet och låt det svalna. Koka under tiden upp en stor kastrull med saltat vatten. Dela vitkålshuvudet i blad, köttfärsen räcker till ca. 15 dolmar så du behöver lika många blad, koka bladen mjuka i vattnet och lägg dom i kallt vatten häll inte bort kålspadet. Blanda färsen med ströbröd,  ägg, kryddpeppar, salt och peppar, häll i kallt vatten så att smeten blir smidig och lite lös, låt den stå och svälla, provstek en bit så att du kan kolla hur smaken är. Ta sen ett kålblad, lägg en klutt köttfärssmet vi roten och vik in roten över. Vik sen in långsidorna och rulla. Ta en ungsfast form och häll i lite av kålspadet och smula i en buljongtärning, lägg i dolmarna med skarven nedåt. Häll sen på lite mer kålspad och täck med folie baka i ugnen 180 grader ca. 15 minuter. Ta ut dolmarna ur ugnen, smält smöret i en kastrull och rör i mjölet, häll sen ca 3 dl buljong från dolmarna ta lite i taget så att du får en slät sås, avsluta med grädden och rejält med hackad persilja smaka va med salt och peppar. Häll såsen över dolmarna och servera med kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar