Ett efterlängtat recept som äntligen (Kjell på jobbet
) kommer på bloggen. Barnen älskar verkligen falfel, jag har väl vart mer tveksam men efter fredagens middag är även jag såld.
Så härligt att kunna äta en helt vegetarisk fredagsmiddag!!!
Falafel till 4pers:
500 gram torra kikärtor (blötlägga minst 12tim)
1 gul lök
20 gram persilja
1 msk spiskummin
1 vitlöksklyfta
½ msk bakpulver
½ tsk bikarbonat
salt och svartpeppar
Ca 1 liter rapsolja (till friteringen)
Mixa lök,persilja och vitlök i en foodprocessor, häll i hälften av kikärtorna (du har hällt bort vattnet och spolat ärtorna i kallt vatten) och mixa allt till en slät massa. Häll sedan upp allt i en skål, mixa andra häften av kikärtorna och häll i samma skål. Tillsätt övriga ingredienser och blanda. Vid behov tillsätt lite kallt vatten. Kikärtsmassan ska kunna formas med två skedar till en falafel form (ägg format).
Värm oljan till ca 170 grader. Forma sedan efterhand falfel med två skedar, frita genast tills dom är gyllenbruna (ca 4 minuter). Tänk på att alltid ha ett lock i närheten när du friterar!!!
Varmhåll falefel i ugnen på 120 grader om du inte kan server dom genast.
Vitlökssås:
2 dl Grekisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
2 msk persilja
1 krd chili flakes
salt och svartpeppar
Pressa vitlök i yoghurten och bland i kryddor, låt gärna stå och dra en stund innan servering.
Allt serveras med en härlig sallad!!!
Hej Fam Ekström
SvaraRaderaKjell från jobbet med fam är otroligt tacksam för receptet på dessa fantastiska Falafel, helt sjukt goda och inte svåra att göra heller.
Så många recept på kikärtsbiffar/bollar och falaflar som vi prövat och aldrig hittat rätt enligt mitt sätt å se det :)
Men nu finns det!
Redan hunnit med två "batcher", frös några andra gången för att testa i matlåda någon dag får vi se hur det blir....
Med vänlig hälsning Nilsson's
Så roligt att höra att du och familjen också gillar de här receptet på falafel. Och de fungerade också att frysa falfeln, de såg jag ju häromdagen då du hade med dig till lunchen.
Radera