Matbloggstoppen

lördag 9 februari 2013

Moules Mariniere (Musslor i vitt vin)

För att hålla liv i ekosystemet i våra hav finns våra "vänner" musslorna. Dom äter plangton och rensar därmed havet. Och det betyder att vi får ett renare hav och slipper "blomning". Musslor är dessutom fantastiskt goda att tillaga som dom är eller att ha med i en fiskgryta. Här kommer ett recept som känns lyxigt men är lätt lagat.
Moules Mariniere!!
En förrätt för fyra eller en varmrätt till två
1 nät Blåmusslor
1 gul lök
1 stor klyfta vitlök
1 morot
2½dl vitt vin
1dl vispgrädde
salt & svartpeppar

Börja med att rensa musslorna genom att spola av dom och skrapa av ev "påväxter" med en vas kniv. Om musslorna inte är stängda innan tillagning prova att knacka på musslan och se om den stänger sig. Gör den inte de så ska den kastas! De betyder att den är död och musslor ska tillagas levande.
Hacka lök, vitlök och morötter som du fräser i en kastrull på hög värme (bränn inte) och lägg i musslorna, på med lock ett par minuter och skaka kastrullen några gånger, kom ihåg att det ska vara hög värme!!
Häll sedan på vinet och låt det koka ytterligare, ca 3minuter.
Lyft ur musslorna med en hålslev och ta bort ev musslor som inte har öppnat sig. Häll på grädden och låt koka ca 5 minuter och mixa därefter allt till en slät sås. Lägg i musslorna och låt allt bli varmt, servera med ett gott bröd som du kan doppa i den goda såsen.
Servera med ett gott vitt vin


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar