Matbloggstoppen

tisdag 12 mars 2013

#Köttfärspiroger#

Köttfärspiroger är något som Oskar och Hedvig tycker att vi alltid ska ha med oss när vi åker till fjällen och åker skidor, annars är det inte fjällen. Perfekt att ha som lunch i backen. En variation till sommaren är att fylla med feta ost och spenat.

Deg till ca 20 piroger:                                 Köttfärsfyllning till ca 20 piroger:
7dl vetemjöl                                                 200gr köttfärs
½ tsk salt                                                     ½ gul lök, hackad
200gr smör                                                  1vitlöksklyfta, finhackad
1ägg                                                             1morot, riven
½tsk ättiksprit                                              2msk tomatpuré
1dl vatten                                                     salt & svartpeppar
1ägg till pensling                                         ev lite vatten om fyllningen känns torr

Blanda mjöl och salt i en bunke. Finfördela smör i blandningen med fingrar eller i matberedare. Bland ägg, vatten och ättiksprit. Arbeta snabbt ihop degen. Låt degen vila kallt minst en timme, gärna mer.
När det är dax att baka pirogerna:
Sätt ugnen på 225grader.
Dela degen och kavla ut degen till en knappt halvcentimeter tjock platta. Skär ut fyrkanter för trekantiga piroger eller ta ut rundlar för halvmåneformade.
Lägg på ungefär en matsked fyllning på varje pirog. Blir det för mycket håller inte pirogen ihop vid gräddning. Håll en knapp centimeter runt kanten fri från fyllning.Vik över degen över fyllningen och tryck till kanterna med fingrarna och sen med en gaffel. Pensla pirogerna med ett uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 15minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar