Soppa!!
Det är ju så fantastiskt gott under dom kallare månaderna på året. Det går att variera på så många sätt. Jag har fastnat för den Japanska Ramensoppa just nu, den känns extra "nyttig" i förkylningstider med sin ingefära och vitlök. Och möjligheten att tillaga med kött eller göra den helt vegetarisk finns det inget stopp för.
Grund för soppan är buljongen. Det här receptet är för 4 pers
Buljong:
4 vitlöksklyftor
4 tsk riven färsk ingefära
3 st finhackad chilipeppar
2 l vatten
6 msk kycklingfond
3½ msk japansk soja
1 msk honung
1½ msk vitvinsvinäger
200 g svamp (champinjoner/shiitakesvamp)
½ knippe salladslök
1½ msk sesamolja
200 g äggnudlar (Ramen)
Topping
Vegetariskt alternativ: Tofu 200 g
300 g kycklingfilé
salt och peppar
2 ägg
½ knippe salladslök
½ chilipeppar
100 g färska böngroddar
1 lime
½ kruka koriander
Börja att steka kycklingen i en stekpanna, salta och peppra. Bryn tills dom får en fin färg och låt gå färdigt i ugnen (165 grader) ca 15-20 min beroende på storleken av filé. Skär i skivor när dom är klara.
Ramenbuljong:
Skala och riv vitlök, ingefära samt finhacka chilipeppar. Fräs allt i lite rapsolja i en stor kastrull ca 30sek. Tillsätt vatten, kycklingfond, soja, honung och vinäger och låt sjuda i ca 20 min.
Skiva svampen och strimla salladslöken. Tillsätt svamp, salladslök och sesamolja i buljongen och låt sjuda ytterligare 5 min.
Koka nudlarna separat enligt anvisning på förpackningen. Spola dem sedan kalla.
Topping:
Koka äggen 4-5 min till medium/fast (gulan ska inte smula). Skala och halvera äggen. Skölj och strimla salladslöken och chilipeppar. Skölj böngroddarna (om du inte har groddat dom själv) och skiva limen i klyftor.
Vegetariskt alternativ:
Skär Tofu mindre kuber
Upplägg av soppan till serveringen:
Fördela nudlar i fyra stycken soppskålar och häll den heta buljongen över.Toppa med kycklingskivor/Tofukuber, ägghalvor, böngroddar, salladslök, chili och koriander.
Pressa över lime.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar