Fortfarande är vitkålen fin vi hittade att krispigt fint ekologiskt huvud på affären och i köttdisken låg en benfri fläsklägg och väntade på oss.
4 personer
1kg benfri rimmad fläsklägg
1/2 kg vitkål i grova bitar
1gul lök
1 skalad morot
1 lagerblad
salt och peppar
Ca 30 gr. smör
3-4 msk. vetemjöl
1/2 dl matlagningsgrädde
Koka upp rikligt med vatten (läggen skall få plats) med moroten och löken som du delat i bitar. När det kokar lägg i läggen och låt den koka tills den är riktigt mör (prova med en stekgaffel när köttet ger efter och glider av så så är den klar detta kan göras flera dagar innan) glöm inte att spara buljongen. Koka vitkålen i lite av buljongen tills den är mjuk tag upp den från buljongen. Smält en smöret i en kastrull när det har smält häll i mjölet och vispa så att det löser sig. Häll sen i den varma buljongen (ca: 3dl)lite i taget och vispa slät mellan varje gång. Avsluta med grädden och smaka av med salt och peppar, när du är nöjd så blanda i den kokta vitkålen. Ta bort svålen från läggen och skiva upp den värm den i lite av buljongen. Servera med kokt potatis och om du vill senap (Lars och Oskar gillar det). Frys buljongen som blev över och använd till te.x. tomatsoppa recept kommer senare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar