Matbloggstoppen

söndag 30 januari 2011

Risgrynsgröt/Tomtegröt

På tisdagar har båda barnen aktiviteter. Då är det skönt att ha något som dom gillar och är snabbt att göra eller kan förberedas dagen innan. Så här på vintern gör vi gärna någon slags gröt, Risgryn går att göra dagen innan eller mannagrynsgröt som tar ca 10min att göra. Och vi använder alltid Saltåkvarns mannagryn, de går inte att jämför med andra!! Ni måste prova

Men den här veckan blir det Risgrynsgröt (Tomtegröt) 4 port:
1½ dl Grötris
3 dl Vatten
½-1 tsk salt
7-8 dl mjölk (laktosfri)
1 klick smör (laktosfritt)

Blanda risgryn,vatten och salt i en kastrull.
Koka under lock på svag värme ca 10min. Späd med mjölken och rör om.
Koka upp på nytt och låt gröten svälla under lock på mycket svag värme ca 40min. Om du kokar gröten dagen innan, låt gröten inte koka helt klart. Tillsätt lite mjölk dagen efter vid uppvärmingen.
Vi serverar med hemlagad äppelmos och kanel.
Oskar har testat med kardemumma istället för kanel och rekommenderar det :-)

Eget bakat grovt bröd (recept kommer) med olika sorters pålägg och grönsaker, då har du en komplett måltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar