Äntligen vår primörer, Rabarber!! Tyvärr inga egna ännu, de är för tidigt och för kallt. Hittade ett recept i en tidning som inspirerade mig. Och dessutom fanns det rabarber på affären.
Till fyra pers:
4 rabarber stjälkar
½ liter jordgubbar
1/4 dl strösocker
½ dl syltsocker
Vaniljgrädde:
1 dl grädde
3 msk socker
1 vaniljstång
1 äggula
1½ dl hårt vispad grädde
Börja med att värma upp grädde, socker och vaniljstång. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna som du blandar med lite strösocker. Sjud tills sockret har löst sig. Ta upp vaniljstången och lägg i vaniljfröna.
Tillsätt äggulan och vispa samman på medelvärme, det får inte koka. Ta bort såsen från värmen när den har tjocknat något. Låt den svalna helt och vänd ner den hårt vispade grädden. Ställ den i kylen till servering.
Skölj och skär rabarber och jordgubbar i mindre bitar. Lägg i en kastrull med strösockret, låt koka på medelvärme tills sockret har löst sig. Häll därefter i syltsockret och låt puttra tills allt är mjukt, ca 10min. Låt svalna.
Fördela kompotten i små glas och toppa med grädden.
Vad hindrar oss från att laga god mat på bra råvaror alla dagar i veckan? Vi skulle säga planering och idétorka. Med god planering och bra idéer så tror vi att det blir lättare att äta god vällagad mat med gott samvete som dessutom alltid är laktosfri. Vi ville göra detta för att hjälpa andra med planeringen och samtidigt vill vi få chansen till mer inspiration och en levande diskussion om vad och varför vi äter och till vilket pris.
söndag 15 april 2012
Rabarber- och jordgubbskompott med vaniljgrädde
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej! Jag har startat en grupp på Facebook för Sveriges alla Bak- & Matbloggar (http://www.facebook.com/groups/289001334523696/ ). Tanken med gruppen är att stärka gemenskapen mellan bloggare (inom mat och bak) och därmed hitta en plats där vi alla kan diskutera, hjälpa, tipsa och prata om allt annat som hör blogglivet till. Vore jättekul om även du skulle vilja vara med. Klicka på länken och begär att gå med.
SvaraRaderaHa en härlig dag!
Kram, Lisa