Matbloggstoppen

tisdag 28 augusti 2012

Orientalisk Bulgur med Hallomi

Här är ytterligare en sallad som jag föll för i en tidning men har ändrat till min smak lite grann. Den lätt så himla god som en egenrätt eller som ett tillbehör till fisk, kött eller kyckling.

Till fyra pers:
1-2 granatäpplen
1 tärning grönsaksbuljong
5 dl vatten
½ gr saffran
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk harissa, kryddblandning brukar finnas i välsorterade livsmedelsbutiker
1 tsk nystött kardemummakärnor
2½ dl bulgur eller Pärlcoucos
1 burk, 400gr kikärtor eller kidney bönor
2 msk olivolja
ca 2 dl strimlad torkad frukt tex aprikoser, fikon, dadlar, russin, katrinplommon
1 dl grov hackad sötmandlar
4 msk hackad mynta
ca 400 gr hallomi

Yoghurtsås:
2dl turkisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm gurgmeja
1 krm ingefära

Börja med att blanda ingredienserna till såsen.
Dela granatäpple och gröp ur kärnorna. Tex med skaftet på en sked. Plocka bort de vita hinnorna.Koka upp buljong, vatten, saffra, vitlök, harissa och kardemumma.Tillsätt bulgur eller couscos och koka under lock ca 10 min eller enligt anvisningar på paket. Skölj kikärtor/bönor under vatten. Ta kastrullen av värmen låt bulgur/couscos ånga av och rör dom fluffiga. Bland alla ingredienser. Skär hallomi i skivor och stek. Servera salladen med den nystekta hallomin och yoghurtsåsen.


1 kommentar:

  1. Det här såg gott ut. jag gillar vegetarisk mat men tycker det så svårt att hitta inspiration till att laga just den typen av mat.

    SvaraRadera