Frisk avslutning på middagen, extra gott på vinterhalvåret när vi kan få goda blodapelsiner från Sicilien.
6 port
6 st. blodapelsiner
2 dl socker
2 dl vatten
2 msk smör
1 kanelstång
några kardemumma kärnor
4 cl mörk rom eller annan god sprit
2 kryddnejlikor
1 liter glass (laktosfri)
1,5 dl sötmandlar, hackade grovt
100 gr mörk choklad, hackad fint
Koka ihop socker och kryddor i ca. 20 minuter till det blir en rinnig sirap ställ åt sidan. Ta ut galssen och låt den mjukna. Dela den i bitar och vispa i chokladen och mandlarna, rulla sen in glassen i bakplåtspapper och lägg i frysen i minst 2 timmar. Skär av ändarna på apelsinerna ställ de sen på ena änden och skär försiktigt bort skalet runt om, skiva de i 0.5 cm tjocka skivor.
Flambering:
När det är dax att servera smält smör i en stekpanna och stek apelsinklyftorna på ena sidan, slå sen på sirapen. Låt koka upp och häll sen i spriten, tänd på, ha inte fläkten på, servera direkt ihop med glassen som du skivat och lagt upp på frusna tallrikar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar