Ingen riktig jul utan gravad strömming, problemet är alltid att få tag i lite östersjöströmming och inte stor dansk sill. Om du har tumme med din fiskhandlare så lägger han undan något kilo.
Till minst 6 personer på julbordet
1.2 kg färsk strömmings filé
8 dl vatten
2 msk vatten
6 msk ättikssprit
Blanda ingredienserna utom strömmingen tilll en lag kolla att saltet löst sig. Dra bort skinnet på strömmingen, dra med tummen längs mitten av filén så lossnar den från skinnet gör likadant med andra sidan lägg sen filéerna i lagen. Ställ sen lagen med strömmingen i kylen i 24 timmar rör då och då så att fileerna inte klibbar ihop och inte blir gravade, de är klara när de är "vita" rakt igenom deto mindre desto fortare går det.
Häll sen av lagen dela upp i tre delar och börja smaksätta enligt nedan
Vitlöksgravad
1 dl majonäs
1 dl smetana
1/2 pkt. frusen gräslök
2 vitlöksklyftor pressade
salt och peppar
Blanda alla ingredienser vänd sen ned den garvade strömmingen, smaka av med salt och peppar låt helst vila till dagen efter men den håller minst 1 vecka tänk bara på att inte stoppa i fingrarna.
Senapsgravad
1 dl majonäs
1 dl. smetana
2 msk fransk senap
2 msk skånsk senap
1/2 pkt frusen persilja
salt och peppar
Blanda ihop alla ingredienser och vänd sen ned strömmingen, smaka av med salt och peppar låt helst vila till dagen efter men den håller minst 1 vecka tänk bara på att inte stoppa i fingrarna.
Anjovisgravad strömming
2 dl majonäs
1/2 pkt frusen dill
1 liten burk anjovisfile
1 röd lök
Salt och peppar
Hacka löken och anjovisen fint och blanad ihop alla ingredienser, , smaka av med salt och peppar låt helst vila till dagen efter men den håller minst 1 vecka tänk bara på att inte stoppa i fingrarna.
Vad hindrar oss från att laga god mat på bra råvaror alla dagar i veckan? Vi skulle säga planering och idétorka. Med god planering och bra idéer så tror vi att det blir lättare att äta god vällagad mat med gott samvete som dessutom alltid är laktosfri. Vi ville göra detta för att hjälpa andra med planeringen och samtidigt vill vi få chansen till mer inspiration och en levande diskussion om vad och varför vi äter och till vilket pris.
fredag 21 december 2012
Senapsgravad strömming, vitlöksgravad strömming, anjovisgravad strömming
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar