Matbloggstoppen

söndag 30 januari 2011

Fisk under currytäcke.

Detta blev en riktigt god rätt som innehåller mycket grönsaker. Vi håller oss till 400gr fisk till 4 personer, vilket kan vara lite i underkant. Men vi har upplevt att det räcker och frågan är om det är på bara fisken vi skall bli mätta på eller om det är grönsakerna och potatisen som skall vara basen i vår kost.

400 gr torskfilé färsk eller fryst (tina den om den är fryst)
3 st morötter i skivor
1/4 rotselleri
2 st palsternackor
150 gr fryst bladspenat (hur vet jag att det var 150 gr? det vet jag inte men det var en näve eller så)
1 burk creme fraiche
Curry
Salt och peppar
Muskotnöt
1 äggula
8 potatisar
någon dl. mjölk
1 liten klick smör

Sätt  ugnen på 120 grader, skala potatisen och rotsakerna. Koka potatisen och skiva rotsakerna . Lägg fisken i formen som du sen skall använda till gratängen, salt och peppra och baka i ugnen. Fisken skall inte bli helt klar men stelna. Koka rotsakerna mjuka i lite vatten tillsammans med spenaten, salta och peppra.
När potatisen är mjuk, häll av den och slå på mjölk, lite först, tillsaätt smör, salt och muskotnöt var försiktig med nöten. Mosa med elvispen och späd med lite mjölk efterhand, så att du får ett rätt så hårt mos. Tillsätt då äggulan och kolla av smakerna.
Smaksätt creme fraichen med curry salt och peppar.
Klicka sen moset utmed kanterna, lägg i grönsakerna i mitten på botten och ovanpå det fisken, toppa med såsen och gratinera i ugnen på 220 grader tills moset och såsen har fått fin färg.
Detta kan förbereds kvällen innan; skala potatisen och rotfrukterna, lägg i vatten i kylen. Glöm inte att slå på nytt vatten på potatisen när du skall koka den annars kommer det ta jättelång tid innan den börjar koka. Om du vill göra mer så kan du även koka klart rotsakerna.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar