Matbloggstoppen

söndag 30 januari 2011

Ostsoppa med Västerbottenost

Barnen fick denna gång föreslå vilken soppa dom önskade till tordagens middag. Då kom Oskar på att ostsoppa kunde vara gott, en utmaning då vi aldrig gjort det förut. Vi tänkte att om vi använder ett recept som vi hade på vitlökssoppa så kunde det säkert vara en bra grund.

1/2 Gul finhackad lök
1 klick smör
1-2 msk vetemjöl
6 dl grönsaksbuljong (koka upp 6dl vatten och 2 buljongtärningar)
4 dl Mjölk
3 dl riven Västerbottenost (1 liten påse färdigriven)

salt
svartpeppar
1 äggula
1 dl Vispgrädde

Smält smöret i en i en kastrull och fräs löken tills den är mjuk och blank, vispa sen i vetemjölet och späd försiktigt med den varma buljongen lite i taget, så att det inte klumpar sig. När det kokat upp häll i mjölken och låt det  koka upp igen. Dra av kastrullen och vispa ned den rivna osten, vispa ihop äggulan och grädden och häll i blandningen (detta är en klassisk toppredning och kallas ligering, används ofta i klassisk potatis och purjolökssoppa). Värm sen soppan försiktigt, den får absolut inte koka efter att ägget har vispats i.
Smaka av med salt och peppar.

Oskar längtade till ostsoppan men efter att ha smakat den så vara han inte lika nöjd och det var faktiskt ingen i familjen utom Lars som var halvnöjd. Vi tror att det var ett misstag att använda Västerbottenost då den kan bli lite parfymig. Ostsoppa var dessutom väldigt mäktig och det blir den nog med vilken ost som helst. Sammanfattning, ingen succésoppa prova gärna men vänta er inte för mycket eller kom gärna med egna förslag på en ostsoppa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar