Matbloggstoppen

måndag 28 mars 2011

Citron och basilika kyckling

En kokt kyckling kan användas till många saker hos oss så blir det alltid till en ordentlig middag och buljong till soppa. Koka kycklingen dagen innan så är mer än halva jobbet gjort och du lagar grytan under tiden riset kokar.

4 Personer

1 hel kyckling
2 liter vatten
1 morot i bitar
1 gullök i bitar
1 lagerblad
salt

Koka upp vatten, grönsaker och salt (smaka av så att det smakar lagom salt) samt lagerblad. När du är nöjd med maten så lägg i kycklingen och koka den i 30minuter låt den sen kallna i spadet.

Till grytan

8 dl kycklingbuljong
1/2 dl vetemjöl
25 gr smör
1 gul lök finhackad
1 pressad citron och det rivna skalet från halva citronen (smart val att välja ekologisk citron så slipper man äta gift)
5 stycken basilikabladPlocka upp kycklingen ur spadet och värm buljongen under tiden du rensar bort kycklingköttet från benen, detta brukar barnen tycka är kladdigt och kul. Smält smöret och fräs löken utan att den får färg häll på mjölet och vispa till en slät smet, späd sen med den varma buljongen lite i taget. Koka upp under omröring och pressa i citronsaften, red av ytterligare med lite maizena och vatten till en bra konsistens, smaka av med salt och peppar. Lägg i kycklingbitarna och värm så att det blir genomvarmt, avsluta med att lägga i basilikablad och citronskalen. Servera med ris och kokat ärtor och morötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar