Matbloggstoppen

söndag 27 mars 2011

Lasange

Lasange är katten Gustavs favorit och Oskar har Gustav som favorit så gissa vilken önske mat Oskar har? Skall lasangen vara riktigt god enligt Oskar så skall den vara minst 5 lager. Vi gör den lite mer klimatsmart genom att koka med röda linser och morot och dra ned lite på köttfärsen.

Till 4 Personer
400 gr köttfärs kravmärkt så klart, då vet jag att kossorna haft det bra
1 gul lök finhackad
2 klyftor vitlök delad i bitar
2 köttbuljongtärningar
2 morötter grovt rivna
1 dl röda linser fyller ut bra och innehåller riktigt bra proteiner, här använder jag Saltås
2 burkar krossade tomater
oregano
salt och peppar och en skvätt ketchup
 pkt. lasangeplattor

Ostsås

50 gr smör
1 dl vetemjöl
1,2 liter mjölk
200 gr. riven ost.


Koka upp linserna i en kastrull med en burk krossade tomater, moroten och lite vatten ( Hedvig gillar inte om hon ser linserna så jag överlistar henne) låt detta koka tills linserna är mjuka mixa det sen slätt med en stavmixer. Under tiden linser och tomaten kokar så fräs köttfärsen i lite olja, finfördela den medan den får färg. När den är brun runt om så tillsätt lök och vitlök och salta och peppra. Häll sen tomaterna och den mixade tomatsåsen, buljongtärningar, oregano och låt det sen puttra medan du gör ostsåsen. Smält smöret i en vid kastrull som rymmer minst 2 liter. När smöret smält så tillsätt mjölet och vispa tills det är slätt, häll sen i mjölken lite i taget (vispa hela tiden så det inte klumpar sig). låt såsen koka upp under omröring, smaka av med salt och peppar och tillsätt sen osten. Om såsen blir för tunn red av lite mer med maizena utrört med vatten.

Första lagret

Börja sen med ett tunnt lager så i botten på en ugnsfast form lägg sen ett lager plattor sen ostsås och köttfärssås plattor, ostsås, köttfärs, plattor tills köttfärssåsen är slut och avsluta med plattor och ostsås. Och som Gustav säger minst 5 lager. Baka det hela sen i ugnen 200 grader i 30 min. Servera med god sallad till (sallad smakar extra gott när man inte äter det varje dag, men till detta så passar det fantastiskt)

Färdig Lasange

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar