Matbloggstoppen

måndag 18 juli 2011

Karlsbaderbullar

Riktigt goda bullar, när du väl har provat så blir det svårt att baka andra sorter.

Fördeg
375 gr Vetemjöl special från Saltå kvarn
25 gr strösocker
2,5 dl mjölk
50 gr jäst

Väg upp mjöl och socker, rör ut jästen i mjölken och jobba ihop det gärna i en maskin knåda på låg hastighet i 10 minuter, låt degen jäsa i 30 minuter.

Huvuddeg.

Fördegen
60 gr. strösocker
10 gr salt
4 st äggulor
2 dl mjölk
500 gr vetemjöl special från Saltå kvarn
125 gr rumsvarmt smör
1 msk malen kardemumma

Blanda fördegen med resten av ingredienserna utom smöret., knåda på låg hastighet i 5 minuter tillsätt smöret i små bitar och låt det blandas in lite i taget. Knåda i ytterligare 10 minuter, häll ut sen ut degen på bänken och täck med handduk och låt jäsa i 30 minuter.
Av denna deg så kan du göra vad du vill, gott som släta bullar eller dela de släta bullarna med en gaffel och rosta dom på 150 grader till fantastiskt möra skorpor. Jag rörde ihop smör, socker och kanel. Kavlade sen ut halva degen till en stor rektangel ca 1cm tjock, på denna bredde jag ut smörblandningen och rullade sen ihop degen och skar upp den i skivor ca. 4 cm tjocka vik in den lilla fliken som blir kvar under bullen och lägg på bakplåtspapper eller i en bullform. Jag gör även "snurror/knutar" som jag lägger direkt på bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 30 minuter pudra sen över florsocker och baka i ugnen på 220 grader i 8-10 minuter.
Blanda ett riktigt gott glas saft och njut en ljummen bulle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar