Matbloggstoppen

torsdag 15 december 2011

Gravad lax

 Jag gillar när laxen är lätt gravad, om du vill ha den hårdare gravad så dubbla salt och sockermängden och låt den ligga lite till. Livsmedelsverket rekommenderar att du fryser laxen minst 3 dygn och jag rekommenderar att ni gör det efter att den är gravad så får du bäst resultat och vet att den är färdig när det är dags att äta.

1 kg laxfilé av den tjocka delen
1/2 dl socker
1/2 dl socker
2 cl. konjak
10 vitpepparkorn
1 knippe dill eller en kruka

Pensla på konjaken på laxfilén, gnid sen in den lätt med sockret och saltet som du blandat, hacka sen dillen grovt glöm inte stjälkarna (de ger bäst smak) lägg på den. Krossa vitpepparkornen strö över de också. Lägg allt i en plastpåse och ställ på en skärbräda med en tyngd (jag använde en mortel) Vänd morgon och kväll och låt ligga i 2 dygn. Servera med god gravlaxssås.

2 kommentarer:

  1. går det bra att byta ut lite socker mot salt, kanske...?:)

    SvaraRadera