Matbloggstoppen

söndag 31 juli 2011

Jordgubbstårta


En härlig sommartårta!!




Börja med att göra degen till skalet, gärna i en matberedare.
2½ dl vetemjöl
½ dl socker 
1 tsk vaniljsocker
150 gr smör (rumstemperatur)
Mät upp mjöl, socker och vaniljsocker i skålen. Lägg i smöret i små klickar. Arbeta snabbt ihop degen. Degen ska inte vila, utan platta ut den med mjölade fingrar i en spingform. 

2 paket Philadelphiaost Ost á 200gr (Cream cheese från Valio är laktosfri)
2 ägg
½dl strösocker
2tsk vanilj socker
rivet skal från 1st citron
Blanda alla ingredienser och häll i skalet som du sen bakar av i ugnen, 200 grader i ca 20min.

1liter färska jordgubbar som du delar och lägger i skalet med fyllningen som har fått svalna. Den här tårtan kan även göras med andra bär och frukter.

Blötlägg 4st gelatinblad. Blanda 2dl stark jordgubbssaft och koka upp. När den kokar dra av den från spisen och rör i gelatinbladen som du har kramat ur innan. Ställ kastrullen i kallt vatten så att det kyls fort. Ställ sen in i kylen. När saften börjar bli "simmig" skeda den med en matsked över tårtan med jordgubbarna på, lite i taget.
Serveras rumstempererad.

Rött vin

Thomas bjöd på ett härligt rött, gott vin från Frankrike en ljum sommarkväll med grillat. Det heter Authenta Bordeaux och är ekologiskt! I min smak lätt och mjukt med en "vaniljig" eftersmak. Något som jag självklart rekommenderar. Måste höra om det finns i vitt också.

torsdag 28 juli 2011

Utflykt till OlofViktors i Glemminge


Efter ett par fantastiskt härliga dagar i Löderup, styr vi mot bagar legenden Jan Heds bageri och Café. Det ligger i Glemmingebro och finns i en fin Skånegård. Det heter OlofViktors. Vi passade på att handla bröd så klart! En lunch med surdegsbulle (fralla) ost/skinka + sallad. Grovt bröd med leverpastej+gurka. Sen blev det så klart fika för alla, det gick ju inte att motstå de härliga bakelserna.


JordgubbsCheesecake, Citronmarängpaj, Morotskaka och laktosfri vaniljpannacotta med rabarber var det som vi lyckades välja ut. Mums!!!!

tisdag 26 juli 2011

Bob G Lind berättar om Ale stenar

Idag var vi vid Ale stenar som ligger vid Kåseberga och fick höra om de nya rönen där Bob beskriver allt som en solkalender istället för en skeppssättning. Oskar lyssnade med stor spänning. Hedvig lyckades träffa en söt hund att kela med.

Kåseberga har ett rökeri där vi handlade både lunch och middag. Det blev rökt makrill till lunch och till middag blev det rökt lax med en krämig potatissallad.
Innan vi åkte hem till stugan i Löderup handlade vi ett nybakat ekologiskt Levain bröd på bageri Vendel.

Utflykt till Degerberga Antik marknad


Idag bär det av till Sveriges största antik marknad i Degerberga. Vi tar självklart med oss en härlig picknick, med bland annat stekt äggmacka en riktig klassiker. Väckarklockan ringde innan jag hade somnat kändes det som. För det gäller att vara först på plats och startskottet går kl. 8.00.
Vi spanade runt och hittade en del saker till pappa och när vi gått en timme eller så, var det dax för en picknick vid bilen som det ska vid en riktig loppis marknad. Sist av allt hittade vi en fantastisk tekanna, tur att vi inte gjort slut på alla pengar :-)

lördag 23 juli 2011

Härliga Hallon


Efter att vi plockat 8liter hallon som vi kokade till sylt åt vi färska hallon med vispgrädde och mjölk som efterrätt.
Livets goda!!

torsdag 21 juli 2011

Grillade tunnan revben

Jag blev jätte sugen på grillade revben så när Peder och Petra skulle komma över och grilla så slog jag till. Jag tycker att skall man grilla revben så skall  dom vara kokta först.

2 kg tunna revben
0,5 liter mörk öl (jag hittade gammal julöl i gömmorna)
vatten
Salt, peppar och lagerblad

Här tillsammans med gott ekologiskt vin som vi återkommer till med en bedömning av
Koka upp allt utom revbenen till en lag, mängden vatten och salt avgörs av hur mycket som behövs för att täcka revbenen. Dela revbenen så att de får plats i grytan och koka dom i 45 minuter. Ta sen upp dom och låt dom svalna lite, lägg de sen på grillen (med lock ett måste) på indirekt värme (ha kolen på sidorna och köttet i mitten) krydda de med torra kryddor, jag blandade Meldons rökta flingsalt med torkad ingefära, paprikapulver, chipotletpulver och svartpeppar. Blanda sen en glaze eller köp en god färdig (blanda chilisås, limesaft, soya och honung). Pensla sen revbenen flera gånger med glazen, flera gånger betyder godare revben det skall vara en kladdig hinna utanpå. lycka till

Månnes smulpaj

Min mormor även kallad Månne gjorde alltid denna paj på sommarstugan när blåbären hade mognat: Detta gör det till ett givet val nu när det fanns blåbär kvar efter syltkokningen.
Detta räcker till en normal pajform

Smulpajen
3 dl vetemjöl
150 gr smör, rumsvarmt
2 msk socker

Blanda mjöl och socker, blanda sen in smöret och smula ihop det med mjölet så att det blir små smulor.

Häll upp blåbären i pajformen och blanda de 1 msk potatismjöl och socker efter smak. Sprid sen ut smulorna över och baka av i ugnen på 200 grader i ca. 30 minuter. Servera ljummen med vaniljsås eller glass.

måndag 18 juli 2011

Skogens guld, Blåbär och Hallon






Idag var det dax att se om det fanns några blåbär i skogen. Lars hade redan sett att det fanns Hallon när han var ute och sprang igår, så det visste vi redan. Hela familjen, en kompis till Oskar och brorsan med familj tog oss ut i skogen med fika.
Vi hann inte så långt innan vi hittade stora Blåbär och det gick ganska fort att få ihop ca 2liter härliga Blåbär. Hallonen var många men små 1½ liter.
Lars kokade sylt av alla Hallon och en del av Blåbären. Vi använder syltsocker, helt suveränt. Se recept på förpackningen.
Resten av Blåbären fick bli en härlig Blåbärspaj med vaniljsås. Recept kommer separat.

Karlsbaderbullar

Riktigt goda bullar, när du väl har provat så blir det svårt att baka andra sorter.

Fördeg
375 gr Vetemjöl special från Saltå kvarn
25 gr strösocker
2,5 dl mjölk
50 gr jäst

Väg upp mjöl och socker, rör ut jästen i mjölken och jobba ihop det gärna i en maskin knåda på låg hastighet i 10 minuter, låt degen jäsa i 30 minuter.

Huvuddeg.

Fördegen
60 gr. strösocker
10 gr salt
4 st äggulor
2 dl mjölk
500 gr vetemjöl special från Saltå kvarn
125 gr rumsvarmt smör
1 msk malen kardemumma

Blanda fördegen med resten av ingredienserna utom smöret., knåda på låg hastighet i 5 minuter tillsätt smöret i små bitar och låt det blandas in lite i taget. Knåda i ytterligare 10 minuter, häll ut sen ut degen på bänken och täck med handduk och låt jäsa i 30 minuter.
Av denna deg så kan du göra vad du vill, gott som släta bullar eller dela de släta bullarna med en gaffel och rosta dom på 150 grader till fantastiskt möra skorpor. Jag rörde ihop smör, socker och kanel. Kavlade sen ut halva degen till en stor rektangel ca 1cm tjock, på denna bredde jag ut smörblandningen och rullade sen ihop degen och skar upp den i skivor ca. 4 cm tjocka vik in den lilla fliken som blir kvar under bullen och lägg på bakplåtspapper eller i en bullform. Jag gör även "snurror/knutar" som jag lägger direkt på bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 30 minuter pudra sen över florsocker och baka i ugnen på 220 grader i 8-10 minuter.
Blanda ett riktigt gott glas saft och njut en ljummen bulle.

Veckomatsedel v. 29

Sommarens veckomatsedlar blir som dom blir, ena dagen äter vi ute andra hos vänner och ibland hemma.

Måndag: Tandorikyckling med friterade hirsbollar

Tisdag: Middag hos vänner

Onsdag: Ugnsstekt lax med pasta och potatissallad

Torsdag: Pasta med chili, tomat och salcicca

Fredag: Middag hos vänner.

Tandorikyckling med friterade hirsbollar

Efter att vi varit hela dagen i skogen och plockat hallon och blåbär, så passar det perfekt med lite indieninspirerad middag.

Hedvig hjälpte mig med kycklingen, detta gjorde hon.

3 Kycklingfiléer i grova bitar
3 dl Medelhavsyoughurt
Santa Marias tandorikrydda
salt och peppar

Hon delade kycklingen i grova bitar, sen blandade hon youghurten och kryddan tills det smakade som ville. Hon saltade och pepprade kycklingen och blandade ned det i youghurten också fick det dra i 10 minuter sen la Hedvig upp bitarna på bakplåtspapper och stekte i ugnen på 200 grader i 15 minuter.

Oskar hjälpte mig med hirsbullarna

Vi kokade 2dl hirs från Saltå kvarn (viktigt att skölja med hett vatten i en sil) i 4 dl vatten i 10 minuter på svag värme stäng av plattan och låt de dra i 15 minuter låt hirsen svalna.
Blanda hirsen med 2 ägg
2 msk bovetemjöl
1 dl riven ost
salt och peppar
Provfritera en köttbullsstor bulle och kolla om smaken är bra. Fritera sen resten (använd neutral rapsolja och var beredd med ett lock så att du kan släcka om det börjar brinna). Lägg upp dom på hushållspapper så att fettet rinner av, lägg över de på en ugnsfast form och baka de klara tillsammans med kycklingen.

torsdag 14 juli 2011

Indiska heta grönsaker

I går bjöd jag på kokt blomkål och vitkål det blev lite över så jag tänkte att det skulle bli något gott med sting, när jag tittade i kylen så hittade jag också lite purjolök, 1 knipplök, 0,5 grön chili, och lite gräddfil.
Jag börjar med att strimla ned löken och fräsa den på svag värme i lite olja tills löken har blivit mjuk, när detta inträffar krydda med curry efter smak och blanda ned den kokta blomkålen, strimlade chilin och blomkålen och låt allt bli varmt. Häll sen upp det i en skål och blanda direkt i gräddfilen, smaka av med salt och peppar. Detta blev kanon att servera till den grillade kycklingen.

Grillad kyckling i ugnen

Jag penslar kycklingen med smör blandat med tabasco mot slutet av tillagningen precis som man gör med Buffalo Wings. Detta behövs till 4 personer.

1 rå kyckling
citron
kanel
paprikapulver
salt och peppar
05 dl smält smör och Tabasco efter smak

Dela kycklingen i ryggen så att du kan fläka ut den så att kycklingen blir platt och lägg den på ett ugnsgaller och sätt en plåt under så att droppet från kycklingen har någonstans att ta vägen. Pressa citron över och krydda med kryddorna var lite försiktig med kanelen. Kör i ugnen på 200 grader ca. 40 minuter de sista 20 minuterna pensla flera gånger med smörblandningen. Dela upp kycklingen i 4 delar och servera med Indiska heta grönsaker.

onsdag 13 juli 2011

Kryddig torsk

God kryddig fisk som går snabbt att laga, jag gör den med smör den här gången men det går också bra med olja.

500 gr Torskrygg MSC märkt
25 gr. smör
1,5dl ströbröd ekologiskt så klart
Spiskummin, salt, peppar, paprikapulver,torkad ingefära

Till såsen tog jag 3 dl gräddfil som jag smaksatte med pressad citron, salt, peppar och mycket hackad gräslök.

Låt smöret bli rumstempererat och dela det sen i mindre bitar som du finfördelar i ströbrödet och kryddorna (när det gäller kryddorna är mängderna svåra du får prova dig fram).
God avslutning på måltiden
Lägg upp torsken på en oljad ugnsfast form, fördela ströbrödsblandningen över och baka i ugnen på 160 grader ca. 10 minuter, kör sen upp värmen till 220 grader och kör tills toppningen får färg och är knaprig, passa så att du inte bränner den.
Severa med kokta färska grönsaker så som färsk blomkål och färsk vitkål.

tisdag 12 juli 2011

Grekisk sallad

Inte så svårt som det låter. Jag gillar när det är gott om grönsaker och inte bara sallad i sallader. Så jag börjar med att dela 4 tomater i grova bitar, 1 rödlök i tunna skivor, 3 avocados i tärningar, 1 ekfatslagrad fetaost i bitar samt våra nya favorit oliver i love Ecos blandade. Blanda runt detta med salt peppar olivolja och vitvinsvinäger, låt det stå 10 minuter och suga åt sig blanda sen ned grova bitar av isbergssallad och servera med grillat bröd (Sylvia gör god musli i ugnen så den är redan varm)

Veckomatsedel v.28

Måndag: God middag hos grannen i solen

Tisdag: Grekisk sallad

Onsdag: Kryddtorsk med kokt blomkål

Torsdag: Grillad kyckling

Fredag: Spagetti och köttfärssås

söndag 10 juli 2011

Fika på Saltåkvarn


Idag tog vi med oss familjen Brandin på en fika på Saltåkvarn. De var så skönt att sitta i skuggan precis vid ån och få en god cappuccino tillsammans med en kardemumma bulle. Eller en hallonmuosse tårtbit, chokladmousse med hasselnötsbotten. Något ni inte får missa om man har vägarna förbi eller som vi bor i närheten. Åk dit i sommar!


onsdag 6 juli 2011

Pasta med räkor

En enkel pasta med lite hetta i. Och här har jag spagetti som är platta och då heter dom Bavette. Dom är så mycket godare än vanlig spagetti. Vi lyckades att skörda ytterligare en zuccini i trädgården och det är fler på G.

Ett paket Bavette
1 liten zuccini
1färsk knipplök
½ färsk chili
färsk koriander
250gr räkor
1 ask cocktailtomater
salt och peppar

Börja med att skära zuccinin i bitar som du fräser tillsammans med löken tills det fått fin färg. Dela tomaterna i halvor och hacka den halva chilin. Du behåller fröna om du vill ha mer hetta annars tar du bort dom. Hacka koriandern.
Under tiden kokar du pastan enligt anvisningar på paketet. När pastan är klar, på med lite rapsolja för att den inte ska klibba ihop. Blanda därefter i zuccini fräset, tomater, chili, koriander och räkorna.

Servera genast!

 

måndag 4 juli 2011

Kalkonsallad

Lars är i Alemedalen och barnen hos farmor och farfar. Vad passar inte bättre än att använda lite rester och göra en härlig sallad.

Sallad för en person
Ett par skivor grillad kalkon (kall)
En bit isbergssallad
En tomat
Två kokta potatisar (kalla)
En bit gurka
Salsa dressing på mango, koriander,gurka, färsk chili, lite solrosolja och vatten

Skär, hacka och lägga upp snyggt och njut av en härligt god sallad!



söndag 3 juli 2011

Ungsbakad torskrygg med pepparrot och brynt smör


Riktigt snabblagad lyxmat

4 Personer

600gr torskrygg
25 gr smör
pepparot
salt, socker och peppar

salta och sockra torskryggarna några timmar innan det är dags att laga den. Sätt sen på ugnen på 150 grader och ställ in torsken det tar ca 10-15 minuter beroende på hur tjock torsken är (baka den inte för länge utan den skall vara blank och saftig inuti. Bryn under tiden smöret i en stekpanna, passa dig så att det inte bränns, riv pepparoten och servera direkt när torsken är klar

Grön sardellsås med färska grönsaker

Nu börjar grönsakerna bli så där härliga och krispiga så det passar kanon att dippa i denna sås. Mängden sardeller avgör ni själva men var inte feg det blir jätte gott.

50 gr persilja
1/2 dl. olivolja
3-6 sardellfileér
lite chili
Salt och peppar
1 tsk vitvinsvinäger

Mixa persiljan och sardellerna häll i olivoljan lite i taget och smaka av med kryddorna och vinägern och dippa på.

Veckomatsedel v. 27

Måndag: Kalkonsallad

Tisdag: Torsk i ugn med pepparot och brynt smör

Onsdag: Pasta med räkor

Torsdag: Vegetarisk curry med ris

fredag: Hemlagad pizza

fredag 1 juli 2011

Resa till Trapani


En vecka på Sicilien i Trapani är verkligen något som gör smaklökarna glada! Så fantastiskt god mat, skaldjur, pasta, pizza och gott vin förstås. Vi har vart på små enkla pizzerior som serverat oss musslor och pasta som man knappt kan få på en dyr restaurang här hemma. Barnen har ätit glass säkert två gånger om dagen och jag har ännu en gång hittat en "glass" med mörk choklad som är laktosfri!!! Tyvärr verkar det bara existera i Italien. Om det är någon som vet att det finns här, hör gärna av er!!