Matbloggstoppen

onsdag 14 september 2011

Fullkornsbröd med filmjölk

Det här grova brödet bakar vi varannan vecka och varvar tillsammans med ljust. Det grova har vi i veckorna och "lyxar" till det med god frallor på helgerna.
Receptet är till två limpor:

1½ liter fil
75 gr jäst
3dl linfrön
4½ dl solrosfrön
1 1/4 kg grahamsmjöl (Saltåkvarns som är på 1 1/4 kg)

Jag brukar ibland blanda ner russin och mandlar för att få lite variation.

Ljumma filen till fingervarmt och rör ut jästen. Rör ner linfrön, solrosfrön och grahamsmjöl. Degen blir kladdig! Låt den jäsa i 30 minuter. Fördela den i två smorda eller klä med bakplåts papper 1½ liters formar med hjälp av sked och sätt in bröden i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i 1 timme. Täck med folie och grädda 30 minuter till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar