Matbloggstoppen

torsdag 3 november 2011

Coq au vin (Kyckling i rödvin)

Idag kommer Lars hem från en vecka i Skåne och jag lagar en härlig favorit gryta med kyckling, Coq au vin.
Till fyra pers:
4 st kycklingfiléer eller 6st lårfiléer
2 msk vetemjöl
1 paket bacon
200 gr små champinjoner
5-10st scharlottenlök
1-2 st vitlöksklyftor
1-2 dl rödvin
1 kycklingbuljong tärning
4 dl vatten
1-2 msk tomatpure
2 st färska timjankvistar
salt och svartpeppar

Jag använder en järngryta och steker allt i.
Dela kycklingen i bitar, lite större och "mjöla" dom för att sedan brynas. Lägg över kycklingbitarna på ett fat medan du fräser bacon (skuren i bitar) och löken (hela). Tillsätt champinjoner (hela) och pressa i vitlöken och fräs ytterligare 1-2 minuter. Lägg tillbaka kycklingen i grytan. Häll på vinet,vatten och lägg i buljongtärningen, låt koka upp. Rör ner tomatpuré och lägg i timjankvistarna. Låt sjuda tills kycklingen är genomkokt. Krydda med salt och peppar.

Servera med ris eller pressad potatis.

2 kommentarer:

  1. Fin blogg:) Kika in på min blogg och lämna gärna en kommentar. Se vardagslivet för en matälskande trettonåring!

    När jag gjort den så heter den coq au vin blanc eftersom att vi har vitt vin, men rött blir nog väldigt gott också:)

    SvaraRadera
  2. Tack Vicki, din blogg är jätte fin och vi skall pröva att göra kycklingen med vitt vin verkar vara en kul variant. Och vi delar din passion för kastanjer framför allt Oskar och Lars.

    SvaraRadera