Matbloggstoppen

tisdag 29 november 2011

Kola/ Gräddkola

Kola som vi brukar göra till jul, men varför bara till jul när kola är så gott :-) Du kan alltid göra den med olika smaksättningar. Men till jul blir det klassisk gräddkola!
Till ca 60st
100gr smör
2dl vispgrädde
3dl strösocker
1 dl ljus sirap
1tsk vaniljsocker

Smält smöret i en tjockbottnad vid kastrull. Tillsätt grädde,socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124 grader eller när smeten håller kulprovet. Häll några droppar av smeten i ett iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula. Koktid 15-30min. Smaksätt om du vill med*
Häll smeten på en oljad plåt. Låt svalna och klipp i bitar. Slå papper om eller varav kola och papper i en burk. Förvara kolan kallt.

* Tips på olika smaksättningar:
    rivet skal av 2 lime, 1 citron eller ½ apelsin
    1dl krossade polkagrisar
    2msk siktad kakao
    1dl rostade solroskärnor

1 kommentar:

  1. Tack för inlägget hos mig! Kul att höra att det finns de som tycker som jag!!

    Oj vad sugen jag blev på kola nu! Inte bra att läsa bloggar mitt i natten, men ett tips om ett tillbehör på nästa middagsbjdning kan ju vara värt att ligga vaken hungrig.
    /Linn

    SvaraRadera