Matbloggstoppen

söndag 20 november 2011

Krämig potatisgratäng

Att göra en krämig potatisgratäng är inte helt fett fritt men riktigt gott, jag gör som på krogen börjar med att koka potatisen då kan jag se till att den blir bra kryddad och tillräckligt salt. Om du vill göra den lite magrare så byt ut lite av grädden till mjölk.

4 personer
1 kg potatis av mjölig sort
1/2 purjolök finstrimlad
2 vitlöksklyftor
5 dl vispgrädde
Riven ost
salt och svartpeppar

Skala potatisen och skär den i rätt tjocka skivor (lägg de absolut inte i vatten) och lägg dom i en kastrull tillsammans med purjolöken och den pressade vitlöken, häll på grädden börja med 4 dl. Krydda med salt och svartpeppar. Koka på svag värme rör så att det inte fastnar, om du behöver så häll i resten av grädden. Koka tills potatisen är mjuk men inte gått sönder, häll upp i ugnsfast form (hit kan du förbereda kyl efter detta moment i vatten bad eller ute så kan du avsluta i ugnen när det är dax) fördela den rivna osten över och gratinera tills den fått fin färg i ugnen på 220 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar