Matbloggstoppen

söndag 8 maj 2011

Luftiga frasiga frallor

Dessa frallor brukar vi baka så att det alltid finns i frysen, Sylvia skulle ha lite kompisar hemma så istället för fikabröd så blev det frallor. Dessa måste bakas med tillgång till assistent annars blir dom inte frasiga och luftiga.

1 liter kallt vatten
25 gr jäst
1,2 kg mjöl
3 tsk salt
1 msk honung

Häll i mjölet i degbunken, lös upp jästen och honungen i vattnet och häll i det i mjölet. Knåda i maskinen i 6 minuter på mellan hastighet, häll i saltet och kåda ytterligare  7 minuter på högsta farten. Häll sen upp degen på en mjölad bänk och vik ihop den och lägg på en bakduk eller handuk,  låt den jäsa. Varje halvtimme så vik ihop den utan att trycka ihop den. Efter ca. 2 timmar skär fyrkanter av degen och vänd dom i mjöl, lägg upp dom på plåtar med bakplåtspapper, tryck inte på dom utan var försiktig så att luften blir kvar. Låt jäsa i 40 minuter, sätt på ugnen på 270 grader (har du varmluft sätt den på varmluft med undervärme) annars 250 grader med undervärme. dra sen i bakplåtspappret i botten av ugnen och baka ca. 10 minuter eller tills dom är lagom bruna.

3 kommentarer:

 1. Låter ju ganska enkelt. Kanske ,kanske kan jag klara av detta. Ska försöka i allafall. Tack

  SvaraRadera
 2. tänkte testa dessa. men förstår inte riktigt ska den bara bakas med undervärme oavsett om man har varmluft eller inte? och vad dra i bakplåtspappret i botten. du får gärna skicka mail med svar helenamellgren@telia.com

  du har mycke bra recept

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Jag har varmluftsugn och kör med undervärme och varmluft, har du inte varmluft så kör undervärme och när du ställt in frallorna så slå om till över under värme, jag har inte provat det själv (utan varmluft) så man får exprimentera lite det skiljer ig från ugn till ugn. Vad jag menar med att dra in bakplåtspappret är att jag drar bort frallorna ifrån plåten på bakplåtspappret så att det bara är bakplåtspappret mellan ugns botten och frallorna. man är ute efter att få in värmen så fort som möjligt in i mitten av brödet detta ger en snabb uppjäsning och ett luftigt bröd. Lycka till och kul att du tittar in till oss.

   Radera