Matbloggstoppen

söndag 6 februari 2011

Köttgryta med rödvin och linser

En god om mustig gryta som passar perfekt när man vill kura in sig hemma en kall vinterdag.
Ingredienser till 4 personer

1kg högrev, vi skall äta mer framdelskött som högrev och märgpipa. Detta kött tar längre tid att laga, men belöningen blir riktig i form av mustig smak och ett mört kött.
2 dl rödvin
10 smålökar typ charlotten eller pärllök
2 morötter
2 klyftor vitlök
2 palsternackor
6-8 dl engelsk buljong (vatten) :-)
Smör att bryna i
Colorit soya
lite mjöl
salt och peppar
1-2 dl röda linser ekologiska

Skär köttet i bitar mindre bitar, det går fortare att koka, men jag tycker att lite större är godare och ser trevligare ut. Vänd bitarna i vetemjölet och skaka av överflödigt mjöl. Bryn i järngryta om du har, annars i stekpanna. Tänk på att ha rätt ordentligt med smör, då mjölet suger upp fettet. Salta och peppra köttet och ta ur det ur grytan, lägg sen i löken och palsternackan som du skurit i grova bitar. När löken och nackan fått lite färg lägg tillbaka köttet och slå på vinet, låt det koka tills hälften är kvar, späd sen med vattnet, salta och peppra lite grann. Låt det hela koka tills köttet är mört, det tar 1-2 timmar tänk på att du kanske behöver späda med vatten.
När köttet är mört häll i de röda linserna och koka allt tills linserna är mjuka, rör lite hela tiden så att inte linserna fastnar i botten. När allt är mjukt smaka av med salt och peppar och färga grytan med lite colorit soya, så att den får en fin färg. Servera med kokt potatis eller gott ris, våra barn älskar Saltås fullkornsris men tänk på att det tar en timme att koka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar