Matbloggstoppen

tisdag 1 februari 2011

Tre sorters vårrullar

Med lite hjälp har barnen lyckats bestämma sig för att önska vårrullar till middag. Sylvia är borta ikväll så jag tänkte att vi kunde rulla vårrullar tillsammans. När jag har hämtat barnen på discot (på fritids), så bär det av till köttaffären, Carlssons i Luna gallerian. Där får jag hjälp av Annika och Markus med lite nymald närproducerad köttfärs. Jag kan inte låta bli att köpa en bit hästfilé som smakprov till barnen.
Efter köttinköpet är det dax för Nois Thai affär för att köpa vårrulledeg och lite annat. Sen är det bara att åka hem och börja rulla.
Ingredienser till 25 vårrullar

1 Paket vårrulledeg 10*10 cm (50 ark)
400 gr. köttfärs
1 förpackning salladslök
5 st champinjoner
1 paket ekologisk Feta ost
1 liten bit finstrimlad vitkål
1 Gul skivad lök
Olja till stekning
Salt, peppar och chilipulver
Rapsolja eller cocosfett till fritering

Börja med att steka köttfärsen och krydda med salt, peppar och lite chilipulver, lägg upp den i en skål och låt den svalna.
Skiva champinjonerna och skär salladslöken i bitar, stek allt i stekpannan krydda med salt och peppar lägg upp och låt svalna.
Stek den gula löken och lägg upp den också.
Dela upp fetaosten i bitar, ställ fram alla fyllningar och öppna vårrulle degen, lägg en fuktig handduk över degen så att den inte torkar.
Ta två ark av degen (dela dem så att det kommer luft emellan) och lägg ett av hörnen emot dig, lägg fyllningen i mitten och vik över hörnet som du har emot dig. Vik sen in hörnen från sidorna över fyllningen och rulla ihop från dig. För att fästa sista hörnet blöt det med lite vatten så kommer det att fastna. Lägg de färdiga rullarna på en tallrik under plastfolie med skarven nedåt. Blanda mellan fyllningarna. Min idé var att vi alla skulle sitta och rulla tillsammans!!, men Hedvig var hos en kompis och av Oskar fick jag bara hjälp med att dela degark, men det gick förhållandevis fort att rulla dom.
Sätt sen på oljan eller smält cocosfettet (jag hade kvar sen ischokladbaket vi jul) i en inte allt för stor kastrull, ha alltid ett lock till kastrullen i beredskap om det skulle börja brinna i oljan. Lägg då på locket och stäng av plattan och dra bort kastrullen samt stäng av fläkten.
Kolla om oljan är varm genom att lägga i lite bit vitt bröd. Blir det snabbt gyllenbrunt så kan du börja fritera, låt rullarna fritera tills dem är gyllenbruna, lägg upp på hushållspapper så att fettet får rinna av.
Undertiden rullarna friteras så blanda till några dippsåser. Här är det bara fantasin som sätter gränser!!!
Jag blandade:
Lite Japansk soja med lime och några droppar sesamolja
Sweetchilisås blandat med grovriven gurka
Ät med händerna och doppa i såserna, det blev kanongott med lite struktur i rullarna av den strimlad vitkålen, för att inte tala rullarna som det bara var fetaost i!!!

2 kommentarer:

 1. Ska ha ditt/dina recept som grund. För att förstå hur du gjorde och vad som var i vad var omöjligt att förstå, trots att jag anses som normalbegåvad.
  Att det var fetaost i en tror jag - eller var det något mer i den?
  De andra två sorterna innehöll:?
  Eller var det som på bilden; fetaost och champinioner i en, köttfärs i en och lök och kål i den tredje?
  Kan man pensla dom med olja och göra dom i ugnen tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Jag brukar blanda de olika sakerna jag förberett i fyllningarna tex. champinjoner, köttfärs och vitkål. Det blir jättegott med bara fetaost men heller inte så dumt att blanda feta och köttfärs. Bara att prova sig fram. Om du vill köra de i ugnen så låter det bra att pensla dem först och köra på 250 grader. Jag har själv inte provat men det fungerar säkert.

   Radera