Matbloggstoppen

söndag 6 februari 2011

Två sorters fisk med smör och ägg

Denna rätt är barndomsminnen för mig, Min mamma kommer från Norge och där har man en tradition att inte krydda för mycket, och när det gäller fisk så är det en riktigt bra idé att låta råvaran stå i centrum. Jag gjorde denna gång ett experiment som gick ut på att kolla vilken fisk som Oskar och Hedvig gillade bäst sej eller torsk.

Till 4 personer och det räcker till minst en lunch portion kvar

400 gr Torskfilé välj färsk eller fryst, kolla att den kommer från bra bestånd eller är MSC märkt, här ställs jag alltid inför ett dilemma. FINDUS har fryst MSC märkt fisk och det är ju bra. Men om jag tittar var den är packad och filéad så står det Kina, vilket betyder att fisken fiskas i Norge fryses ned, fraktas till Kina tinas upp filéas och sen fryses igen för att skeppas hem. Känns det rimligt ur ett miljöperspektiv och kvalitén ökar ju inte av att man fryser om en vara.
Fisken innan ugnen
400 gr Sej filé jag valde fryst
75gr Smör
3 st Hårdkokta ägg
Lite hackad dill
Salt och peppar
Olja till formen

Dela filéerna i bitar så att det blir lika stora och att det blir minst två er person. Lägg filéerna i en oljad form och salta och peppra jag hade lite vin hemma som jag slog på men det går bra utan. Sätt in i ungen som du värmt till 120 grader. Smält smöret och hacka äggen, när smöret är smält så blanda i ägget och dillen (spara lite dill att garnera med). Låt fisken vara i ugnen tills den är klar ca: 15-20 min, var inte rädd för att köra fisken för lite utan ta ut den när den fortfarande är blank inuti. Servera med kokt potatis (tänk på att sätta på den innan du stoppar in fisken i ugnen) och äggblandningen så att alla får ta själv. Garanterat gott med dessa enkla smaker tillsammans och barnen älskar det . Hur gick det då med smakprovningen jo, 1-1 Oskar gillade sejen bäst och Hedvig torsken.

Fisken här serverad med ärtor och nykokta morotsslantar1 kommentar:

  1. Snyggt Lars! Och broccolipastan såg också fantastiskt god ut. Och kul att man kan inspirera någon :-)

    SvaraRadera