Matbloggstoppen

onsdag 16 februari 2011

Potatis och purjolöksoppa och Amerikanska pannkakor

En riktig klassiker som jag här mixar helt slät så att det blir en len och god soppa

Ingredienser till 4 personer

12 st medelstora potatisar
1/2 normalstor purjolök, den vita sidan ger mildare smak och den gröna mer löksmak.
ca. 1 liter vatten
2 vitlöksklyftor
2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
Lite smör
salt och peppar

Skölj purjolöken och skiva den, fräs den i lite smör tills den blir mjuk. Dela potatisen och vitlöken i bitar, lägg i dem i kastrullen och häll på vattnet och lägg i buljongtärningarna.
När potatisen är mjuk så sila av buljongen men spara den. Kör potatisen i en mixer eller med stavmixer till en helt slät mos, om det är svårt att mosa kanske du behöver hälla i lite av buljongen.
Häll i moset i kastrullen och tillsätt grädden och späd med buljongen tills du är nöjd med konsistensen, det kan behövas mer vatten men var försiktig och späd lite i taget så att den inte blir blaskig. När du är nöjd så smaka av med salt och peppar.



Amerikanska pannkakor:
Amerikanska pannkakor idag med glass och chokladsås




3dl mjöl
6dl mjölk
3st ägg
1msk socker
1tsk bakpulver
1tsk salt

Häll i  mjölet och bakpulver i en bunke och vispa i hälften av mjölken till en slät smet. Vispa i ägg, socker och salt tills smeten är slät. Vispa då i sista mjölken, sen är det bara att steka i riktigt smör vi använder självklart laktosfritt.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar