Matbloggstoppen

tisdag 29 november 2011

Kola/ Gräddkola

Kola som vi brukar göra till jul, men varför bara till jul när kola är så gott :-) Du kan alltid göra den med olika smaksättningar. Men till jul blir det klassisk gräddkola!
Till ca 60st
100gr smör
2dl vispgrädde
3dl strösocker
1 dl ljus sirap
1tsk vaniljsocker

Smält smöret i en tjockbottnad vid kastrull. Tillsätt grädde,socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124 grader eller när smeten håller kulprovet. Häll några droppar av smeten i ett iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula. Koktid 15-30min. Smaksätt om du vill med*
Häll smeten på en oljad plåt. Låt svalna och klipp i bitar. Slå papper om eller varav kola och papper i en burk. Förvara kolan kallt.

* Tips på olika smaksättningar:
    rivet skal av 2 lime, 1 citron eller ½ apelsin
    1dl krossade polkagrisar
    2msk siktad kakao
    1dl rostade solroskärnor

Kryddgratinerad falukorv

En enkel ugnsrätt som man kan krydda hur man vill, Jag gjorde detta på ny grekisk youghurt som nu finns laktosfri.

4 personer

600 gr falukorv
1 dl riven ost
5 dl grekisk youghurt 10%
1,5 msk maizenamjöl
1/2 finstrimlad purjolök
1/2 pkt lösfrysta spenatblad
salt, peppar, paprikapulver, spiskummin, mald ingefära och peppar


Blanda youghurt med purjolöken och mjölet samt osten, samksätt med salt, peppar, spiskummin, paprika och ingefära. Häll ut den frysta spenaten i en ugnsfast form smaksätt med salt och peppar samt lite muskot. Skiva korvan och lägg ut den i ett snyggt mönster så att den täcker spenaten, avsluta med att hälla på youghurtbalndningen och grädda i ugnen på 175 grader i 20 minuter, servera med cous cous.

måndag 28 november 2011

Kokt kycklingfilé med dillsås

Det är sällan jag kokar saker fast det blir så gott, här har jag gjort med smaken av dillkött men mycket snabbare att laga. Jag tog ett helt paket kycklingfilé så att det räckte till lite luncher.

900 gr kycklingfilé
1 morot
1 gullök
1 liter vatten
25 gr smör
1 dl vetemjöl
1/2 pkt fryst dill
1/2-1 msk vitvinsvinäger
salt, peppar och lite socker

Koka upp en liter vatten med moroten och löken som du skalat och skurit i grova bitar, tillsätt salt så att det smakar gott, låt koka i 5 minuter. dela kycklingfilén på mitten och lägg ned den i spadet koka tills den är klar ca 15 minuter, lyft då ur de ur buljongen. sila vätskan men släng den inte utan spara den i en skål. Smält smöret i kastrullen tillsätt sen mjölet under omröring lite i taget. När allt mjöl är irört så häll i lite buljong i taget så att det hinner lösa sig. När allt är i så koka såsen försiktigt under omröring i 5 minuter. Häll i dillen och smaka av med vinägern, salt och socker det skall smaka lite sötsurt (om du vill ha såsen lite rundare i smaken tillsätt lite vispgrädde) . Avsluta med att lägga i kycklingfilén och låt den bli varm, servera med kokt potatis.

Veckomatsedel v. 48

Måndag: Kokt kycklingfilé i dillsås

Tisdag: Kryddgratinerad falukorv med coucous

Onsdag: Torsk i tomatsås

Torsdag: Broccolisoppa med pannkakor

Fredag: Wilda Wallenbergare med smak av jul

fredag 25 november 2011

Hallongrottor/Dumlegrottor

  • Hedvig har suttit och tittat i olika kokböker för att se vad hon vill ha till sin födelsedag. Hallongrottor var en av sakerna hon föll för. Hon och pappa Lars bakade. Hedvig gjorde med hallonsylt i medan Lars tog Dumlekola.
  • Till ca 24
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör
  • Fyllning
  • 1dl hallonsylt
  • eller 1 Dumle kola/kaka
Sätt ugnen på 200°C.
Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Skär smör i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt till en deg, gärna i matberedare. Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera.
Forma degen till valnötsstora bollar. Lägg i muffinsformar på plåtar. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kallna på galler.

onsdag 23 november 2011

Ost och mannagryns panerad torsk med tomatsås och pasta

God knaprig fisk med en slät tomatsås och nykokt pasta

4 personer

400 gr fiskfilé jag använde torsk
1 dl riven ost
1 dl mannagryn
2 ägg
1 dl vetemjöl
olja och smör
salt och peppar

Tomatsås


1 brk krossade tomater
2 sardellfileér
1 gullök
1 morot
1/2 brk vatten
salt och peppar
smör

Dela torsken i rätt små bitar, salta och peppra och lägg på en tallrik. Blanda mannagryn och ost i en djup tallrik, blanda ägget med 2 msk vatten också i en djup tallrik. Häll på vetemjöl på torskbitarna och vänd runt så att det täcker. Sätt på en stekpanna med olja blandat med smör (skall vara ca 1 cm) låt den bli varm, när den är varm så lägg i fisken som du först vänt i ägget och sen i mannagrynsblandningen stek de tills de är bruna lägg upp på hushållspapper. När alla är klara så stoppa i de i ugnen på 160 grader i 5 minuter.

Tomatsåsen


Hacka löken och fräs den mjuk i lite smör, när den börjar bli mjuk så tillsätt sardellerna och fräs med, skala och skiva moroten under tiden, häll i tomaterna och moroten samt lite vatten låt det hela puttra i 10 minuter salta och peppra, mixa den med en mixerstav så att den blir slät. servera med nykokt pasta och fisken.

tisdag 22 november 2011

"Kladdigt" kycklinglår med rostade rotsaker

Gott med kladdig marinad som sen slickas från fingrarna.

4 personer
900 gr. kycklinglår med ben
8 potatisar
1/2 kålrot
3 rödbetor
1 dl chilisås typ Heinz
1/2 dl sweet chilisås
1/2 dl kinesisk soya
rapsolja
salt och peppar

Skala rotsakerna och klyfta de, lägg de på en oljad plåt. Blanda ingredienserna till marinaden och vänd kycklingbitarna i marinaden, lägg låren på ett galler och ställ det ovanpå plåten ställ in hela härligheten i ugnen på 180 grader i 20 minuter. När 20 minuter gått vänd kycklingen och pensla med den överblivna marinaden och höj tempen i ugnen till 220 grader och låt gå 10 minuter till. Salta och peppra rotsakerna och servera.

måndag 21 november 2011

Veckomatsedel v.46

Måndag: Falukorvsgryta med smak av senap och äpple

Tisdag: Kycklinglår i ugn med rotsaker

Onsdag: Ost och mannarynsstekt fisk med tomatsås och pasta

Torsdag: Asiatisk fisksoppa

Fredag: Fårytterfile med rödvinssås och potatiskaka

Falukorvsgryta med smak av senap och äpple

Rivstartar veckan med en snabb rätt

4 personer

600 gr falukorv
1 burk (2dl) creme fraichen
2 gula paprikor
1 gullök
1 morot
4 dl vatten
1 syrligt äpple
2 msk fransk senap
2 tsk dragon
maizenamjöl
smör
salt och peppar

Strimla falukorven, kärna ur paprikan och dela den i grova bitar, skala löken och dela den också, skala moroten och hacka den gör likadant med äpplet. Bryn korven i lite smör när den börjar få färg tillsätt löken och paprikan samt moroten låt det fräsa tills löken och paprikan börjar bli mjuk. Häll då på vattnet och låt det koka i 15 minuter. Tillsätt sen äpplet, creme fraichen och den franska senapen låt det koka upp och puttra i 5 minuter, om du vill att den skall vara tjockare så blanda maizenan med vatten och häll i tills du är nöjd, smaka av med salt och peppar. Servera med gott ris (Saltås fullkornsris är alltid en vinnare)

söndag 20 november 2011

Ljummen rotsakssallad

Gott tillbehör som passar bra på vintern, du kan välja kryddning hur du vill.

4 personer

3 morötter
2 rödlökar
3 palsternackor
3 rödbetor
Här med fetaost som tillbehör till kött och potatisgratäng
1/2 dl olivolja
lite rapsolja med neutral smak
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
salt och peppar


Skala rotfrukterna och skiva dom i lika tjocka skivor blanda de med lite rapsolja på en plåt, salta och peppra baka mjuka i ugnen på 200 grader. Undertiden så blanda resten av ingredienserna till en dressing smaka av med salt och peppar. När rotsakerna är mjuka så blanda de med dressingen i en skål smaka av så att det är bra kryddat, du kan använda andra smaker så som rosmarin, vitlök, chili, timjan eller andra saker du gillar. servera som tillbehör till kött eller kraftig fisk så som lax detta kan också passa som förrätt med lite smulad fetaost över.

Krämig potatisgratäng

Att göra en krämig potatisgratäng är inte helt fett fritt men riktigt gott, jag gör som på krogen börjar med att koka potatisen då kan jag se till att den blir bra kryddad och tillräckligt salt. Om du vill göra den lite magrare så byt ut lite av grädden till mjölk.

4 personer
1 kg potatis av mjölig sort
1/2 purjolök finstrimlad
2 vitlöksklyftor
5 dl vispgrädde
Riven ost
salt och svartpeppar

Skala potatisen och skär den i rätt tjocka skivor (lägg de absolut inte i vatten) och lägg dom i en kastrull tillsammans med purjolöken och den pressade vitlöken, häll på grädden börja med 4 dl. Krydda med salt och svartpeppar. Koka på svag värme rör så att det inte fastnar, om du behöver så häll i resten av grädden. Koka tills potatisen är mjuk men inte gått sönder, häll upp i ugnsfast form (hit kan du förbereda kyl efter detta moment i vatten bad eller ute så kan du avsluta i ugnen när det är dax) fördela den rivna osten över och gratinera tills den fått fin färg i ugnen på 220 grader.

Marinerad rostas

Rostas är en del av rostbiffen, på senare år har det blivit populärt att tillaga som oxfilé, det blir gott men du får inte genomsteka den för då blir den torr och seg.

4 personer

500 gr rostas
1,5 dl rött vin
2 cm ingefära
3 vitlöksklyftor
Timjan
Svartpeppar

Det blir godast om du marinerar i 2 dygn. Skiva ingefäran och vitlöken tunt, gnid in köttet med peppar och timjan. Lägg sen köttet i en plastpåse och slå på viner samt fördela ingefära och vitlök över köttet och knyt ihop påsen. Lägg påsen i en skål som du ställer i kylen, vänd den så ofta du ser den så att köttet marineras runt om. Ta sen ut köttet i god tid innan det skall stekas så att det blir rumstempererat. Häll av marinaden (kan användas till rödvinssås) och torka av köttet. Bryn köttet och salta det kör det sen i ugnen på 100 grader med termometer tills den visar 58 grader låt köttet vila 10 minuter skär det sen i tunna skivor och servera med krämig potatisgratäng och ljummen rotsakssallad med fetaost.

Saffransrutor/Julkaka

Om man vill göra något mer än bara saffrans bullar så är den här kakan super! Ca 30 bitar

50gr skalade mandel
1msk pärlsocker
3dl gräddfil
1,5dl vatten
1ägg
2pkt (1gr) saffran
7dl vetemjöl
1dl strösocker
5tsk bakpulver
135gr smör
2dl russin

Sätt ugnen på 175grade. Hacka mandel och bland med pärlsocker. Smöra och bröa en långpanna.
Blanda gräddfil, vatten, ägg och saffran i en stor bunke. Blanda vetemjöl, socker och bakpulver i en annan. Dela smöret i mindre bitar och knåda in det i degen med fingrarna. Bland ner russin. Rör ihop med äggsmeten.
Häll allt i lånpannan. Strö över mandelsockret. Ställ in i ugnen i ca 40 minuter tills den har fått fin färg. Skär rutor när den svalnat.

Moccarutor/Kärleksmums

Det här receptet är från min mormor och som min mamma alltid bakat till jul hemma. Jag har sett till att omvandla en del mått som vi inte använder längre. Tex ett kaffemått.
Jag gjorde en dubbel sats av det här för att det skulle passa min långpanna. Antagligen var inte dåtidens långpannor lika stora som våra är nu.
2ägg
3dl socker
1½dl mjölk
4½dl vetemjöl
2tsk bakpulver
2tsk vanilj socker
1 msk kakao
150gr smör

Smörj en långpanna och strö i mannagryn. Det går även bra med bakplåtspapper, men de blir godare med mannagrynen. Sätt ugnen på 250 grader.
Rör ägg och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker och sikta över kakao. Blanda mjöl och bakpulver. Häll sedan i växelvis mjöl och mjölk. Rör till sist ner det smälta smöret. Häll i lånpannan och sätt in i mitten av ugnen ca 5-8 min.
Glasyr:
200gram siktat florsocker
4msk smält smör
4msk kallt kaffe
1msk kakao
2tsk vanilj socker
Blanda i fallande ordning och häll över kakan när den fortfarande är varm.

Strö över kokosflingor. När jag var liten hade min mamma alltid strössel på men när jag nu har testat det är de alldeles för sött.

Chockladsnitt/Julkakor

Här har vi en av mina barndoms kakor som alltid fanns till julen. Dom måste finnas med nu också.

200gr smör
200gr socker
1 ägg
1½ msk kakao
300gr vetemjöl
3/4 tsk bakpulver

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägg, kakao och vetemjöl som är blandat med bakpulver. Blanda ihop allt till en deg. Låt vila en kort stund. Rulla sedan degen till en rulle för att sedan ta ut mindre delar som du rullar till en längre rulle tjock som ett pekfinger. Lägg rullen på ett bakplåtspapper och platta till rullen med två fingrar. Fyll en plåt ca 3-4 rullar får plats och ställ in i ugnen.
Grädda i 200grader ca 7-9 min
Skär snitt direkt efter att du tagit ut plåten

Mamma Kerstins konjaks kringlor/Julkakor

Dom här kakorna hade vi alltid till jul när jag var liten, Konjakskringlor, Chockladsnitt, Pepparkakor och Mocarutor fanns alltid.Och dom låg i en fin stor gammal kakburk.

200gr smör
100gr socker
425gr vetemjöl
1tsk bakpulver
1dl konjak

Till garnering
pärlsocker

Rör ihop smör och socker. Tillsätt hälften av vetemjölet som du har blandat med bakpulver och därefter konjak. Avsluta med resten av mjölet. Kavla ut degen ungefär lika tjock/tunn som en ½ blyertspenna. Använd en sporre för att få ut "remsor" (½cm breda) av degen och vik ihop till en kringla. Pensla kringlan med lite vatten så att pärlsockret fastnar. Vänd ner ena sidan i pärlsockret. Lägg på en plåt med bakplåts papper och sätt in i ugnen på 200grader ca 7min.

lördag 19 november 2011

Rött vin

Ett riktigt gott rödvin Monte Zovo, Amarone 1997 som vi lagrat. Passar bra till Fårytterfilé med potatiskaka och rosmarinsky.

Utflykt till Gårdsbutiker

Idag var det dax att fylla på med lite av varje i kyl och frys. Så det blev en utflykt till våra fantastiska gårdsbutiker.
Första stoppet blev vid Saltåkvarn för att byta kokboken vi fått i present (har den redan) till Saltåkvarns nya. Och inköp av havregryn, mjöl, linser och ris.

Där efter bar det av till DeVilda för att köpa deras viltfärs. De blev älg, dovhjort och rådjursfärs. Högrev av älgkalv och en bit rökt vildsvin.

Ett stopp på Järna Vedugnsbageri är ju givet. Där blev man frestad att köpa allt, men den här gången testade vi ett nytt, Fyrkorn som var väldigt gott. En baguette, Levain och varsin bulle på vägen :-) När vi inte bakar själva så är det här vi handlar vårt bröd.

Sist men inte minst Molstabergs Säteri!! Här träffade vi Elisabeth och Johan där vi handlade Lammfärs,ölkorv och Fårytterfié. En lammfond till att göra en god sås på. De slank även med ett par små påsar Tyrrell´s chips.

Just nu tillagas Fårytterfilén där vi använder lammfonden.
Recept publiceras här på bloggen inom kort.







Nu kan vi njuta av den goda maten som vi kan tillaga av alla goda råvaror veckor fram över.

fredag 18 november 2011

Champange

Den här var dax att öppna. En favorit som vi har lagrat, Bollinger Grande Annèe 1990
Sparad för ett speciellt tillfälle.
Vilken otrolig färg (bärnsten) och god eftersmak, jag älskar verkligen bubbel!

tisdag 15 november 2011

Tagliatelle med valnötspesto (från Tomas Tengbys Italienska kokbok)

I fredags var jag på en jättetrevlig tjejmingel fest och där fick jag en lott på vägen in. Jag som aldrig brukar vinna något, vann!!! Och vinsten var en fantastiskt fin Italiensk kokbok av Tomas och Ulrika Tengby. Jag hittade ett recept genast som jag ville laga och här kommer det.

De blev lika gott som jag trodde :-)
200gr valnötter
1knippe bladpersilja
1 vitlöksklyfta
2dl olivolja
30gr parmensan
1dl vispgrädde
salt
400gr tagliatelle

Rosta valnötterna i en torr stekpanna tills det börjar dofta nöt och de fått lite färg. Låt svalna.

Lägg valnötter, persilja och krossad och skald vitlök i en matberedare och kör tills det är finhackat. Tillsätt under tiden olivolja i en tunn stråle. Blanda sedan ner nyriven parmensan och grädde. Smaka av med salt.
Utan matberedare: finhacka, mortla och blanda ner oljan.
Koka pastan, bland med såsen och servera genast.

måndag 14 november 2011

Paprikafisk i ugn

God fisk i ugnen med krämigt täcke

4 personer
400 gr torskfilé
2 gröna paprikor av lite mindre modell
2 gula paprikor av lite mindre modell
1 stor rödlök
2 vitlöksklyftor
1 dl gräddfil
100 gr cream cheese
1/2 msk maizena mjöl
matolja
Paprikapulver
timjan
chiliflakes
salt och peppar

Dela paprikan och ta ur kärnorna skär den sen i stora bitar, skala löken och skär den i klyftor. Stek sen grönsakerna i olja med de delade vitlöksklyftorna, paprikan skall få färg och bli mjuka. När du är nöjd med stekningen så krydda med salt, peppar och timjan slå sen upp det i botten på en ugnsfast form. Blanda Cheesen med gräddfilen och smaka av med paprikapulver, salt och peppar avsluta med att röra i mjölet.
Lägg torsken (salta och peppra fisken) ovanpå paprikorna och bre över täcket baka av  iugnen 20 minuter på 200 grader avsluta lite varmare så att täcket får färg. Servera med kokt potatis och god vintersallad.

söndag 13 november 2011

lördag 12 november 2011

Fisk i ugn med kokosmjölk

Att laga mat i ugn är så perfekt, de sköter sig själv liksom :-) Men till den här rätten lagar jag till ris så det blir inte bara ugn.
Till fyra pers
400gr Sej
1burk ekologisk kokosmjölk
1/4purjolök
1 "klyfta" färsk vitkål
150gr broccoli
1tärning fiskbuljong
salt
peppar
Basmatiris

Lägg upp fisken i en ugnsfast form och smula över fiskbuljongen. Dela vitkålen och broccolin i mindre delar, strimla purjolöken och lägg över på fisken. Salta och peppra. Häll på kokosmjölken över allt och ställ in ugnen 200grader i ca 20-30. Koka ris enligt anvisningar på paket.

tisdag 8 november 2011

Bidra till miljön

Det är inte bara gott och nyttigt med bönor och linser utan vi räddar miljön också http://di.se/Default.aspx?pid=250404__ArticlePageProvider&epslanguage=sv&referrer=http%3A%2F%2Fwww.nyhetsportalen.se%2Fv6768759.html

Rårörda lingon

Enkelt att göra men riktigt gott tillbehör till köttbullar, stekt strömming, wallenbergare........

200 gr frysta lingon
0,5 dl strösocker
(pepparot det har Mats lärt mig)

Tina lingonen lite och vispa de med elvispen till det konsistensen blir som sylt om du skall ah det vilt så tillsätt gärna pepparot.

Wallenbergare med rårörda lingon

Lite pyssel att göra, lättast är det om du har en food processor annars går det att röra men tänk då på att röra i lite i taget.

400gr kalvfärs
2 dl vispgrädde
2 ägg
Salt och peppar
ströbröd

Kör färsen i en food processor häll i äggen och späd sen försiktigt med grädden, tillsätt lite i taget och se till att grädden blandas in innan du tillsätter mer, smaka av med salt och peppar (gör ett stekprov och smaka på det). Sprid ut ströbröd på en stor skärbräda och klicka biffar detta blir 6 st. strö sen över ströbröd så att det är på båda sidorna, bryn de i smör och kör de sen klara i ugnen på 140 grader det tar ca. 10 minuter. Servera med lite brynt smör, potatismos, rårörda lingon och gröna ärtor 8idag körde jag broccoli)

söndag 6 november 2011

Chokladdoppade valnötter


Det här "godiset" är verkligen mitt favorit godis och det här är första gången som jag gör dom själv. Annars har jag köpt på vissa delikatessaffärer och då är dom från Frankrike. Så jag har bara gått efter smaken och fick till dom riktigt bra.
De är helt laktosfria!
Jag använder hela skalade valnötter, socker och en riktigt fin mörk chocklad.

En choklad kaka av riktigt bra mörk choklad 200gr
1dl strö socker
0,5dl vatten
20-25st valnötter
Börja med att smälta socker tillsammans med vattnet i en stekpanna som du inte är så rädd om (socker fastnar). Rör om när sockret smälter och se till att vattnet kokar bort, lägg därefter i valnötterna och låt sockret smälta runt valnötterna. Låt det inte fastna stora klumpar med socker utan ett tunt lager räcker. Lägg upp valnötterna på ett bakplåtspapper en och en och låt stelna. Undertiden smälter du chockladen i vattenbad. Doppa sedan valnötterna i chockladen och lägg upp dom en och en på bakplåtspapper för att stelna.
Avsluta med att rulla valnötterna i kakao.
Nu är det bara att njuta av denna härliga delikatess ev tillsammans med ett glas rött vin eller Commandaria (sött vin från cypern).

Lussekatter/Saffransbullar

Det här receptet är helt suveränt! Lussekatterna blir saftiga och degen är lätt att handskas med. Många tillsätter kesella eller andra mjölkprodukter för att få sina lussebullar saftiga. Men det är ju inge bra för oss som är laktos intoleranta. I det här receptet använder jag så klart bara laktosfria produkter.

Till ca 40st lussekatter
50gr jäst
200gr smör
5dl mjölk
3-4 paket saffran eller 1½-2gr om du har hel saffran, ta så mycket som du själv tycker om
½tsk salt
2dl socker
1ägg
ca 1½liter (900gr) vetemjöl

Jag använder en assisten när jag gör degen.
Smula ner jästen i degbunken. Smält smör, tillsätt mjölken och låt den bli fingervarm. Häll blandningen över jästen och rör om så att den löser sig.
Rör ner saffran. Om du har hela saffran, stöt det i en mortel tillsammans med lite socker. Tillsätt salt, socker, ägg och vetemjöl. Arbeta degen så att den blir blank och smidig och släpper bunken. I assistenten tar det ca 5minuter. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig. Jag tycker att dom laktosfria produkterna kräver lite mer mjöl.
Strö över lite mjöl ock täck degen. Låt den vila tills den dubblat sin storlek eller i ca 40min.
Ta sedan upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Jag delar degen i 4 lika delar och bakar ut till traditionella lussekatter.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och täck med en bakduk. Låt bullarna jäsa i 20-40minuter.
Garnera med russin, jag brukar försöka att trycka ner russinen i botten på "snurren", annars är risken att dom hamnar uppe på bullarna när dom är i ugnen. Då bränns dom gärna.
pensla med ett uppvispat ägg.
Sätt in bullarna på 225 grader ca 5-10min beroende på ugn.

Oskar och Hedvig gjorde varsin mini, mini lussekatt

Veckomatsedel v.44

Måndag: Wallenbergare med rårörda lingon

Tisdag: Fisk i ugn med kokosmjölk

Onsdag: Ugnsstekta kycklinglår

Torsdag: Rödbetsoppa med varma mackor

Fredag: Lasange

torsdag 3 november 2011

Coq au vin (Kyckling i rödvin)

Idag kommer Lars hem från en vecka i Skåne och jag lagar en härlig favorit gryta med kyckling, Coq au vin.
Till fyra pers:
4 st kycklingfiléer eller 6st lårfiléer
2 msk vetemjöl
1 paket bacon
200 gr små champinjoner
5-10st scharlottenlök
1-2 st vitlöksklyftor
1-2 dl rödvin
1 kycklingbuljong tärning
4 dl vatten
1-2 msk tomatpure
2 st färska timjankvistar
salt och svartpeppar

Jag använder en järngryta och steker allt i.
Dela kycklingen i bitar, lite större och "mjöla" dom för att sedan brynas. Lägg över kycklingbitarna på ett fat medan du fräser bacon (skuren i bitar) och löken (hela). Tillsätt champinjoner (hela) och pressa i vitlöken och fräs ytterligare 1-2 minuter. Lägg tillbaka kycklingen i grytan. Häll på vinet,vatten och lägg i buljongtärningen, låt koka upp. Rör ner tomatpuré och lägg i timjankvistarna. Låt sjuda tills kycklingen är genomkokt. Krydda med salt och peppar.

Servera med ris eller pressad potatis.

Ost och salamimuffins

Dom här är goda att ha till en soppa eller varför inte på utflykten.

6 stora eller 12 normalstora
1liten purjolök, ca 150gr
100gr salami
8dl vetemjöl
1msk bakpulver
½tsk salt
100gr smör
4dl mjölk
2dl riven ost

Sätt ugnen på 225grader. Sätt ut pappersformar. Strimla purjolök och salami. Skär smöret i tunna skivor. Hacka samman mjöl, bakpulver, salt och smör för hand eller i en matberedare. Tillsätt mjölken och arbeta ihop till en deg. Blanda i lök,ost och salami. Fördela smeten i formarna. Strö över lite ost. Grädda mitt i ugnen 15-20min för stora och 12-15min för normalstora. Servera ljumma eller kalla.
Vegetariskt altenativ: Byt ut salamin och smaksätt i stället degen med 1-2 finhackade paprikor.

Tzatziki

Tzatziki är något som man faktiskt kan variera väldigt mycket. Gurka är väl det som är "originalet", men här kommer ett recept där du enkelt kan byta ut gurkan mot rödbetor eller morötter.

Rödbetstzatziki
2dl matyoghurt
1vitlök
1rödbeta
salt
peppar

Skala och riv rödbetan, grovt eller fint, helt efter vad du själv tycker om. Blanda yoghurt med pressad vitlök och rör ner rödbetan. Smaksätt med salt och peppar.

Lammfärsbiffar med fetaost, rödbetstzatziki och ungsrostaderotsaker

Lammfärsbiffar är en hit för alla i familjen. Den här gången blev det med fetaost i och en härlig tzatziki till.

4 pers
500gr lammfärs
½ paket fetaost
1ägg
1vitlöksklyfta
timjan
salt
peppar

Blanda färsen med ägg, kryddor, smulad fetaost och skalad pressad vitlök. Forma biffar av färsen och stek biffarna i olja.

Rödbetstzatziki
2dl matyoghurt
1vitlök
1rödbeta
salt
peppar

Skala och riv rödbetan, grovt eller fint helt efter vad du själv tycker om. Blanda yoghurt med pressad vitlök och rör ner rödbetan. Smaksätt med salt och peppar.


Ungsrostaderotsaker
Skala och dela potatis(8st), morötter (4st) och palsternackor (4st) till fyra personer, ta mer eller mindre av rotsaker som du gillar mest. Lägg i en lång panna med lite rapsolja, salt och peppar. In i ugnen på 200grader ca 20min.

Brända Mandlar (Godis)

Jag älskar brända mandlar och har länge tänkt prova att göra det själv hemma. Och idag blev det av!! Dom såg inte likadana ut som när jag köpt dom, men minst lika goda.
Jag använde en gammal gjutjärns stekpanna för att inte förstöra en nyare.

200gr mandlar
2,5dl socker
0,6dl vatten


  1.  Koka upp socker och vatten i en rymlig kastrull. Det ska bli mycket varmt, 120 grader, så se upp för stänk!
  2.  Tillsätt mandlarna och rör tills vattnet dunstat och sockret vitnar och blir klumpigt. Ta då av kastrullen från plattan.
  3.  Fortsätt att röra lite till, så kommer sockret att "klumpa sig" runt mandlarna. Här kan man avsluta om man vill ha sockergrynig mandel.
  4.  Vill man ha blanka, karamelliserade mandlar som på bilden fortsätter man att röra på svag värme tills sockret smälter på nytt. När det mesta har smält får mandlarna en vacker brun yta.
 Lägg sedan ut mandlarna direkt på ett bakplåts- eller smörpapper. Peta isär dem med en gaffel medan de fortfarande är varma.

onsdag 2 november 2011

Pasta med salvia och bacon

Idag blev det snabbmat, jag provade också nya penne från Saltå kvarn riktigt goda med bra spänst.

4 personer
1 pkt ekologiskt bacon
0,5 strimlad purjolök
3 dl frysta ärtor
2 morötter finstrimlade
0,5 röd chili finstrimlad ta bort frön och de vita mellanväggarna om du vill ha den mildare
5 blad salvia
3 msk. olivolja


Strimla baconet fint och stek det i en stekpanna, när det börjar bli brynt så tillsätt purjolöken, morötterna och chilin. När purjolöken börjar bli mjuk så tillsätt ärtorna, salvian och olivoljan värm tills ärtorna har tinat. Koka pastan aldente, häll av den och blanda i baconfräset servera med nyriven parmensanost

tisdag 1 november 2011

Stekt gösfilé

Jag var och hälsade på mamma i helgen hon packade ned lite fryst gösfilé som jag lagade till dagen efter.

4 personer

500 gr gösfilé med skinn men utan fjäll
vetemjöl
1,5 dl vitt vin (eller vatten och 0,5 fiskbuljongtärning)
1,5 dl vispgrädde
1 finhackad liten gullök
2 tsk. fransk senap
0,5 dl finhackad dill
smör
salt och peppar

Vänd filéerna i vetemjöl och bryn de i smör salta och peppra (dom skall bara brynas inte stekas klara) lyft ur de ur stekpannan och lägg i löken, låt den bli mjuk häll då på vinet eller vattnet+buljongen och låt det koka i ca 5 minuter. Häll sen i grädden och den franska senapen och låt det koka ihop ytterligare 5 minuter smaka av med salt och peppar, lägg sen i gösfiléerna och låt de puttra klart i såsen avsluta med att den finhackade dillen och servera med kokt potatis.