Matbloggstoppen

tisdag 31 maj 2011

Grillkväll på baksidan







Idag skulle vi ätit lammfärsbiffar med örter och dinkel. Jag och Hedvig hade lämnat Oskar för sista trummlektion för säsongen i Nykvarn, så kom jag och Hedvig överens om att grilla vore bra eftersom
det är 25 plusgrader ute. Hedvig ville ha kyckling och små Choritzos på spett och det skulle vara Cesardressing till, sagt och gjort det var bara att kavla upp ärmarna och kyla rosévinet. Jag köpte kycklinglårfiléer som jag delade på hälften och kryddade med chilipulver, paprikapulver, chiplotlet chili (Chef Paul Proudhomme´s), salt och peppar. Sen skar jag en skåra på längden i de färska choritzo korvarna (jag valde en rå korv, inte vanliga grill choritzos) jag hittade dom på ICA Maxi men dom brukar finnas på de flesta butikerna. Sen var det bara att trä upp på spätt och grilla indirekt under lock på Weber grillen (indirekt är när glöden ligger på sidorna och jag nyttjar mitten till att grilla på, då brinner det inte och det är inte så stor risk att bränna det jag grillar). Jag vispade ihop Cesardressingen och gjorde en god sallad på grova biter med färsk vitkål och en dressing på vitlök, olivolja, balsamvinäger, salt och peppar det blir gudomligt och ack så enkelt.

måndag 30 maj 2011

De soede liv

dsl-1

De här receptet är från Mette i De soede liv som jag fastnade för direkt eftersom det påminner mig om en Butterkuchen som jag alltid åt när jag var liten i Tyskland.

Brunsviger

Deg:


¼ liter Standard mjölk
50 gram jäst
100 gram mjukt smör
2 msk. socker
1 tsk. salt
1 krm kardemumma
4 st. ägg
600 till 650 g. vetemjöl (viktigast att degen är stabil, inte torrt)
+ Neutral olja till att smörja formen med
Fyllning:
200 gram smör
200 g farinsocker eller Muscovado socker
Deg:
Värm mjölk till ca. 50 grader. Jäst, ägg, mjölk, socker, kardemumma, salt och ¾ delar av mjöl knådas (helst i en assisten). Tillsätt mjukt smör & Ytterligare mjöl tills degen är smidig och mjuk, mycket smidig. Det är mycket viktigt att inte ha i för mycket mjöl - degen ska vara lös.
Smörj en långpanna och lägg i degen ... Låt degen "vila" 5 minuter innan du trycker ut den så att den blir jämtjock. Degen ska nu jäsa 60 minuter. Under tiden förbereder du fyllningen ....
Fyllning:Smör & brunt socker smälter samman på låg värme i en liten kastrull. Massan skall vara homogen (enhetlig) innan den breds ut över den jästa degen.
Tryck djupa hål i degen med fingrarna så att fyllningen kan rinna ner i hålen. Låt allt vila 15 minuter & sedan baka i 200 grader i ca. 30 till 35 minuter.
Observera att tillagningstiden kan skilja sig beroende på vilken form osv 


Bara att avnjutas tillsammans med en god kopp kaffe eller te, de kommer jag att göra :-) 

söndag 29 maj 2011

Veckomatsedel v.22

Måndag: Tomatbakad makrill med kokt färskpotatis

Tisdag: Lammfärsbiffar med vitlök, örter och dinhttp://matpafotbollsvagen.blogspot.com/2011/05/grillkvall-pa-baksidan.htmlkel

Onsdag: Pasta med tomatsås

Rödbetssmör

Ett fantastiskt härligt tillbehör till både fisk och kött!



100gram Smör
1färsk rödbeta
rivet skal från en halv Citron
salt och svartpeppar



Så här gör du Rödbetssmöret, skiva 100gram Smör, skala Rödbetan och riv den på fina sidan av rivjärnet. Riv den halva Citronen på den fina sidan också. Blanda ihop och smaka av med Salt och Peppar

lördag 28 maj 2011

Utflykt till Järna

Efter att vi har lämnat barnen på varsitt kalas drog vi iväg solo till Järna trakten för att handla och äta lunch. Måste ju passa på att "lyxa" till det någon gång när man är barnfri ett par timmar :-)
Vi började med ett besök på Skillebyholm Gård för att köpa en del plantor till trädgården. Vi köpte en planta Svarta Cocktailtomater, Basilika, Kronärtskocka och Timjan. Ett besök i butiken och vi köpte plommon mos, köttfärs från Skillebyholm Gård och ett ljust durumbröd. Nu fattas bra en planta slang Gurka, är slut på många av ställena som vi brukar köpa på :-(
Efter det kurrade de ordentligt i magen så vi bestämde oss för att prova det omtalade fiket Åsgatan 2. De var minst lika bra som vi hade hört att de skulle vara. Vi beställde en varsin halv brunch som idag var pocherat ägg på durumbröd. Jag tog ett gott grönt te och Lars en dubbel espresso. Vi avslutade med något sött, jag en bulle med rabarber kompott och Lars en Nougat glass från Hansens. Allt var otroligt bra!!! Ett ställe man inte får missa.
Åsgatan  2 ligger vägg i vägg med Järna Stenugns Bageri, de är dom som bakar brödet och bla bullarna som serveras på Åsgatan 2. De krävs ett besök där med!! Vi köpte med oss frukt och nötbröd samt två Pretzels Kringlor. Kringlorna tog vi tillsammans med vår fördrink under lördags kvällen.
Från Järna Vedugnsbageri

Dagens drink

Lars hittade en nyhet på systembolaget idag, självklart att det måste prövas :-) !!
Så idag blev det en varsin fördrink i ute rummet!!

De blev Mojitos!
Här hittade Lars en färdig mix av limejucie, rörsocker och mynta. Bara att blanda med voda eller rom.


Helt ok.

Kummel med rödbetssmör

Nu är det säsong för Kummel!!! Och den smakar perfekt ihop med färska rödbetor som vi idag har i ett smör. Peder som ansvarar för fiskdisken på ICAMAXI i Södertälje hjälper dig gärna med fisken och andra olika tips.


Kummel 1kg med ben för 4pers
200gram bladspenat
250gram färska ekologiska champinjoner
1liten gul lök
1vitlöksklyfta
100gram Smör
1färsk rödbeta
rivet skal från en halv Citron
salt och svartpeppar
smör till att steka i

Sätt ugnen på 160grader
Slata och peppra Kummeln och lägg i ungsfast form. Sätt in den i ugnen ca 15min eller tills den släpper från benen (den ska fortfarande var blank inuti).
Undertiden gör du Rödbetssmöret, skiva 100gram Smör, skala Rödbetan och riv den på fina sidan av rivjärnet. Riv den halva Citronen på den fina sidan också. Blanda ihop och smaka av med Salt och Peppar.
Dela Champinjoner i grova bitar, skiva Löken tunt och finhacka Vitlöksklyftan. Stek allt i Smör samtidigt tills det får lite färg. Tillsätt då Spentabladen och stek ytterligare fyra minuter och smaka av med Salt och Peppar.
Serveras bäst med nykokt svensk färsk potatis!

fredag 27 maj 2011

Torskrygg med tapenad cremé

Äntligen fredag kväll och det härligaste är att snart är det måndag igen. God mat som är lätt att laga, lägg lite tid på morgonen med rimningen så blir torsken gudomlig.

4 personer

500 gr torskrygg MSC märkt så klart, innan du går till jobbet på morgonen så salt och sockra filén lika mycket av varje och ett tunnt tunnt lager, sätt plast över och låt stå i kylen.
4 st rödbetor
1/2 fänkål
creme fraiche
2 tsk tapenad, här kör jag färdig på burk
salt och peppar
smör

Skala rödbetorna dela dem och skär dem i rätt så tunna skivor stek dem sen på medelvärme i smör, vänd dem då och då, när de börjar bli mjuka så lägg i fänkålen som du strimlat fint se till att det finns gott om smör att steka i. Sätt ugnen på 160 grader och lägg fisken i en oljad ugnssäker form och ställ in den, det tar ca 10 minuter för fisken att bli klar hellre lita mindre bakad än för mycket. Blanda creme fraicheen och tapenaden smaka av med salt och peppar. Servera med nykokt potatis och på bilden ser ni utgallrade räddisskott.

torsdag 26 maj 2011

Mormors Grönsakssoppa

Idag hämtade mormor barnen från skolan och morfar passade på att fixa i trädgården. Mamma Sylvia var i skolan och pluggade sin logistik och pappa Lars på konferens i Järna som handlar om rädda Östersjön. Då var det mormors tur att laga middag här på Fotbollsvägen.
Det blev en härlig grönsakssoppa och ugnspannkaka eftersom det är torsdag.

Grönsakssoppan består av:
krossade tomater
kidney böner
potatis
buljong
morötter
rödlök
zuccini
salt
svartpeppar

tisdag 24 maj 2011

Stekt makrill med linssallad

Oskar hjälper mig att filéa


Det är nu tid för färsk svensk makrill, så passa på att köp en god och nyttig fisk som dessutom är lätt att laga. Extra viktigt med makrill att den är glansig och har klara genomskinliga ögon. Be din fiskhandlare att han filéar den år dig men skinnet skall sitta kvar.

Till 4 personer

4 makrillfiléer
vetemjöl
smör och olja till stekning
salt och peppar

till linssalladen

Missa inte att steka med rommen
2 dl gröna linser
2 msk kapris, välj större italiensak
1 zuccini
5 soltorkade tomater
saften av en 1/2 citron
lite olivolja
Olja att steka i
salt och peppar

Koka upp 1 liter vatten och häll det över linserna i en stor skål och låt det stå i 1 timme. Skär zuccinin i bitar och stek den i oljan tills den fått färg, salta och peppra och häll den i en skål tillsätt kaprisen, soltorkade tomater som du strimlat, citronsaften och olivolja. Häll sen i linserna och smaka av med salt och peppar.

Vänd makrillfiléerna i vetemjölet och stek dom i en blandning av smör och olja, börja med att steka kött sidan stek sen skinnsidan tills den blir knaprig och servera med den sidan upp, glöm inte att salta och peppra.

Raggmunk med stekt fläsk

Detta är svensk husmanskost när den är som bäst och steker man dessa riktigt knapriga så är det inga familjemedlemmar som kan motstå dessa munkar.



4 Personer



14 normalstora potatisar

2 ägg

salt och peppar

200 gr stekfäsk i skivor



Sätt ugnen på 230 grader, lägg upp fläsket på en plåt med bakplåtspapper och stoppa in i ugnen. Skala potatisen och riv den på grova sidan på ett rivjärn, lägg i en bunke skölj inte den rivna potatisen i vatten. Blanda i äggen och lite salt och peppar rör runt. gör tunna raggmunkar i handen och stek dom frasiga i olja och smör. Håll dom varma i ugnen och servera med rårörda lingon.

måndag 23 maj 2011

Casarecce Con Pomodorini e Pesto

Här kommer de härliga receptet från löpar lunchen i Farsta hemma hos Elisabeth och Anders.

Anders var den som stod för matlagningen och vi andra njöt.
(Från Paulo Roberto kokbok)
500gram Kort Pasta
250gram körsbärstomater eller cocktailtomater delade i halvor
2msk olivolja

Pesto:
10 soltorkade tomater i olja, fin hackade
2vitlöksklyftor hackade
3msk pinjenötter fin hackade
3msk kapris fin hackade
12st svarta oliver, ur kärnade fin hackade
8 stjälkar basilika
2msk olivolja

1½msk olivolja och salt

Koka pastan. Blanda sol torkade tomater, vitlök, pinjenötter, kapris, oliver, basilika och olivolja till en pesto undertiden som pastan kokar. De finhackas och blandas lättast med en mixer eller en matberedare.Värm olivoljan (2msk) i en stor stekpanna. Tillsätt tomat halvorna låt dem fräsa i 4-5minuter, men se till att så många tomater som möjligt behåller formen som halvor. Lägg ner pestoblandningen i stekpannan låt den puttra tillsammans med tomterna på svag värme i 5-8minuter. Låt pastan rinna av i ett durk slag. Häll över pastan och olivolja (1½msk) med tomater och pesto. Rör om noga så att allt blandas ordentligt. Smaka av med salt. Servera pastan rykande hett!!
Löpar lunch i Farsta

De soede liv

Ett härligt tv program från Danmark som bara handlar om efterrätter och söt saker. Måste ni se!!
De söta livet
Ett favoritrecept är det här
Du kan få sidan översatt från google!
Gå in och titta på webben om ni har missat det på SVT.

Pasta med salsiccia och fänkål

En mycket god och snabb måndagsrätt. Lars hittade ett par Italienska korvar när han handlade, Salsiccia. Kunde ju inte låta såna goda korvar få ligga kvar där. De fick bli en måndagsrätt helt enkelt!

Koka Pasta enligt anvisningar för fyra personer
Fräs en liten fänkål eller en halv större Fänkål
Hacka en liten gul lök
Fräs Fänkål och lök tillsammans tills det är lite mjukt
Fräs därefter 4st Salsiccia korvar som jag har tagit av skinnet på och delat i mindre bitar
Blanda Fänkålsfräset tillsammans med korven

Servera allt tillsammans med den kokta pastan. Toppa med färsk riven parmensanost

Hedvig kallar rätten KokoJansson ????? :-)

fredag 20 maj 2011

Tacos med egen krydda

Dags för fredag utan frun och varför inte lite Tacos, Men efter att vi läste innehållsförteckningen på Tacos kryddan så tänkte jag att varför inte blanda en kryddblandning själv.
Till 500 gr köttfärs

1 1/2 msk. spiskummin
1 msk chilipulver
1 mask paprikapulver
1/2 finhackad lök
1 vitlöksklyfta
salt och peppar


Stek köttfärsen och tillsätt sen resten av ingredienserna, fräs en stund häll sen på 1 dl vatten och låt det koka in. servera sen till era vanliga tillbehör.

torsdag 19 maj 2011

Stekt rödspätta med dansk remouladsås

Äntligen finns det MSC märkt rödspätta. Detta är en enkel klassiker med smak av Danmark.

4 personer
600 gr rödspätta filé, fryst MSC märkt
2 ägg
1 dl vetemjöl
2 dl ströbröd
smör och olja att steka i
salt och peppar

såsen
1 dl majonäs
15 skivor smörgåsgurka
1/2 lite gullök
1 msk kapris (ta en lite dyrare burk med större kapris)
curry
citronsaft
salt och peppar

Knäck äggen i djup tallrik och vispa upp dom med 3 msk. kallt vatten. Häll upp mjölet och ströbrödet på varsin tallrik. Börja med att vända filéerna i vetemjölet sen i äggen och sist i ströbrödet ( du kan behöva fylla på med mjöl och ströbröd). Stek dom sen i olja och smör så att dom blir riktigt frasiga och gyllenbruna.
Hacka löken och smörgåsgurkan fint blanda med majonäsen. Smaka av med curry, kapris, citronsaft, salt  och peppar
servera med nykokt potatis och dröm dig till Nyhamn.

onsdag 18 maj 2011

Rött vin

Äntligen ett favorit vin som finns på box, finns tyvärr än så länge bara på beställningssortimentet. Rekommenderas varmt.

måndag 16 maj 2011

Norska savojkålsdolmar

Idag så passar det perfekt att bjuda på något Norskt och en hyllning till min Mamma Karin som inspirerat mig till att jobba med mat, för hon har alltid skämt bort vår familj med vällagad mat, närodlat och hemlagade sylter, safter, gurkor..................... I Norge så kokar men dolmarna och gör en vit sås till, att jag valt savoj kål var mer en slump så vitkål går lika bra. Detta är inte så krångligt så prova gärna.
4 personer

500 gr. köttfärs
1 litet huvud savojkål eller vitkål
1 dl ris
1/2 dl ströbröd
2 hela ägg
Stött kryddpeppar
2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl vetemjöl
ca. 20 gr. smör
hackad persilja
1 grönsaksbuljongtärning

Oskars uppläggning mycket snygg
 Koka riset enligt anvisningarna på paketet och låt det svalna. Koka under tiden upp en stor kastrull med saltat vatten. Dela vitkålshuvudet i blad, köttfärsen räcker till ca. 15 dolmar så du behöver lika många blad, koka bladen mjuka i vattnet och lägg dom i kallt vatten häll inte bort kålspadet. Blanda färsen med ströbröd,  ägg, kryddpeppar, salt och peppar, häll i kallt vatten så att smeten blir smidig och lite lös, låt den stå och svälla, provstek en bit så att du kan kolla hur smaken är. Ta sen ett kålblad, lägg en klutt köttfärssmet vi roten och vik in roten över. Vik sen in långsidorna och rulla. Ta en ungsfast form och häll i lite av kålspadet och smula i en buljongtärning, lägg i dolmarna med skarven nedåt. Häll sen på lite mer kålspad och täck med folie baka i ugnen 180 grader ca. 15 minuter. Ta ut dolmarna ur ugnen, smält smöret i en kastrull och rör i mjölet, häll sen ca 3 dl buljong från dolmarna ta lite i taget så att du får en slät sås, avsluta med grädden och rejält med hackad persilja smaka va med salt och peppar. Häll såsen över dolmarna och servera med kokt potatis.

Asiatisk kycklinggryta

En bra gryta med nudlar till

4 kycklingfiléer
2 gula lökar
1 kvarts savojkålshuvud eller vitkål
1 brk. cocosmjölk vi använder kung markattas
1 näve frysta ekologiska ärtor
1 pressad lime
fisksås
rött curry pulver
salt och peppar
olja till stekning
Koriander
lite socker

Skala och dela löken i grova tärningar, gör det samma med kycklingen och kålen. Stek kycklingen så att den blir brun runt om i en stekpanna, salta och peppra. Fräs den gula löken i en kastrull med lite olja tills den är genomskinlig, häll i den brynta kycklingen. Tillsätt kålen och fräs den mjuk, häll i cocosmjölken, limesaften, curryn (smaka av hur mycket du vill ha så du får rätt styrka), lite fisksås och en nypa socker. Låt det hela koka tills kycklingen är klar smaka av med salt och peppar och om du vill ha red av den med lite maizena och vatten, avsluta med att de gröna ärtorna. Servera med nykokta nudlar.

söndag 15 maj 2011

Veckomatsedel v 20.

Måndag: Asiatisk kyclinggryta med nudlar

Tisdag: Norska savojkoldolmar

Onsdag: Spagetti med köttfärssås

Torsdag: Stekt rödspätta med dansk remoulad

Fredag:  Tacos med egen hemgjord kryddning

Vårt Grisiga Hav

Ja vad ska man säga mer än att det än en gång visar hur viktigt det är att vi konsumenter som kan påverka hur vi vill ha det runt om kring oss. Natur, hav och luft. Vill vi äta mat som kommer ifrån gårdar som producerar massor och billigt. Grisgårdar med 108 000 djur, Höns/ägg gårdar med 1,8 miljoner värphöns. Vill vi äta sånt med gott samvete och blunda. Ska våra barn inte få äta fisk från Östersjön eller bada i havet. Vår familj äter gärna kött men har verkligen försökt att inte gör det så ofta, hellre kvalité än kvantité.


Är det fler än vi som tänker på sin köttkonsumtion?
Väljer ni ekologiskt?

lördag 14 maj 2011

15km löplunch i Farsta

Före 15km

Jag blir upp hämtad av Cecilia 09:30 här på fotbollsvägen. Vi hittar till Farsta där Elisabeth bor med hjälp av hennes beskrivning. Idag ska vi springa 15km som en träning inför vårat mål, Stockholmshalvmara. Elisabeth har vart ute och "rekat" av en runda. Vi springer bort till sjön Flaten och springer ett varv runt sjön, det är otroligt vackert. Många olika skogspartier och kuperat. Underlaget är skönt grus. 
Efter 15km


När vi är tillbaka hemma hos Elisabeth har Anders förberett och lagat en fantastisk Italienska lunch som vi intar på altanen.
De är en bönsallad , vitkålssallad, kycklingfilé och en pasta, Casareecce Con Pomodorini e Pesto. Jag får så klart receptet. (Kommer inom kort)





Nu känns det riktigt bra, ny duschad och en god lunch ute på den soliga altanen.

 Tack för en fantastisk dag i Farsta Elisabeth!! 


P.S Nästa gång tar vi en löplunch här i Södertälje på FotbollsvägenD.S